RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

"Порятунок московщини": ряд суспільних діячів розкритикували озвучені в Стамбулі компроміси

Представники України на перемовинах у Стамбулі вперше озвучили контури майбутніх компромісів, на які готова піти Україна, зокрема - відмовитися від "військового вирішення питання Криму", взявши на себе зобов’язання протягом 15 років вести перемовини з Росією, деталізований механізм фіксації "нейтрального статусу України" та інші позиції, які можуть виглядати як "виконання ультиматумів Росії".

Про це зазначено в матеріалі "Поштар" "Чи є результати перемовин в Стамбулі ударом в спину ЗСУ? Аналіз та прогнози".

Російські представники заявили про те, що армія РФ "кардинально скоротить наступ на чернігівському та київському напрямках". Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що "він не бачив ознак того, що переговори між Україною та Росією "просуваються ефективним шляхом", а заява Росії про скорочення бойових дій навколо Києва може бути "засобом, за допомогою якого Росія знову намагається відвернути увагу та обдурити людей, щоб вони думали, що вона не робить того, що робить".

Реакція українського суспільства на перемовини була в тому числі негативною, зокрема колишній бранець кремля та лідер УНА-УНСО Микола Карпюк підкреслив, що не знає, "…як тепер дивитися в очі Героїчним Маріупольчанам, Харків‘янам, Одеситам, Сумчанам, Чернігівчанам?.. Як дивитися в очі нашим славетним воїнам, батькам загиблих?.. Це – гра на порятунок московщини!!!"

Кінорежисер Олег Сенцов висловився наступним чином: "Договір з окупантами можливий тільки після перемоги та їх капітуляції з трьох пунктів:
1. Деокупація усіх територій України.
2. Компенсація усіх збитків, матеріальних та моральних.
3. Передача Путіна, його оточення та військових злочинців гаазькому трибуналу".

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров категорично висловив ставлення свого народу: "Усім, хто погоджується з путіним та іншими російськими бандитами на певний "переговорний період" по статусу Криму, пропонується негайно піти за російським військовим кораблем".

Віце-президент Фонду сприяння демократії Юрій Гончаренко вважає, що "нам кинули "цукерочку" у вигляді відведення військ від Києва і Чернігова (начебто). Алецеєпасткою…Вони відводять, наприклад, 95% техніки і військ від Києва, лишаючи на розстріл гарматне м’ясо. Якщо ми атакуємо - нас додатково ще роблять на весь світ ледь не звірами. Якщо не атакуємо - їх позиції дозволяють фактично зі звичайної артилерії лупити по Києву". На його думку, якщо буде спільний договір з гарантами - Росія вийде з-під ряду санкцій, може піти в новий наступ… або "напад станеться поки триватиме процес ратифікації безпекової угоди".

Ранішежурналіст Юрій Бутусов повідомив про удар українською Точкою-У по російському складу боєприпасів в Бєлгороді. У ЗМІ з’явилося спростування, що причиною вибухів став "людський фактор", але журналісти допускають ймовірність, що удар може бути відповіддю українських Збройних сил на результати перемовин в Стамбулі.