RU  UA

Винищувачі F-16 для України: екс-командувач Повітряних сил розвіяв поширені міфи

У разі передачі Україні винищувачів F-16 наші пілоти, всупереч поширеним міфам, зможуть пройти перенавчання та опанувати керування цими літаками. Українська інфраструктура також допускає використання американських літаків.

Про це заявив командувач Повітряних сил Збройних сил України в 2015-2021 роках Сергій Дроздов у спецефірі на Апостроф TV.

"Особисто я зустрівся з літаками парку F-16, F-15 ще в 90-му році, коли я проходив військову службу в Німеччині. Тому я хочу сказати, що аеродроми, які були в Німеччині, - це аеродроми, схожі до тих, що використовувалися в Радянському Союзі. Тому про інфраструктуру можна одразу сказати, що інфраструктура допускає використання цих літаків. Що стосується виконання польотів нашими пілотами на таких літаках, то це доведено на двох навчаннях, які проводилися в 2011 році в Миргороді і в 2018 році у Старокостянтинові. Були літаки F-16 у Миргороді та F-15 у Старокостянтинові, де сумісні екіпажі виконували польоти", - пояснив Дроздов.

За словами екс-командувача Повітряних сил, наші пілоти зможуть опанувати керування цими літаками, адже в цьому є необхідність.

"Я особисто виконував політ на F-15 на тренажері на американській авіаційній базі в Британії. Скажу, що для наших льотчиків, які мають досвід, перенавчання на ці літаки однозначно можливе. Термін, який визначають... Я теж розумію, що нам кажуть, що ви так швидко не перенавчитесь. Але я вам скажу так: коли треба, коли конче потрібно перенавчатися, ми будемо прискорювати ці темпи перенавчання і будемо над цим працювати", - додав експерт.

Не стане на заваді і те, що інструкції до цих літаків написані англійською мовою.

"Всі ті забобони, що в інструкції написано англійською мовою та інші, - ми також говоримо англійською та дуже добре розуміємо, що написано в тих книжках. Тому я скажу так: якщо командувач вміє розмовляти англійською, то молоді льотчики впевнено розмовляють англійською та навчалися в Харківському університеті. Тому зрозуміти ті постулати та основи вони в змозі. Маючи літаки, які нам би запропонували, ми б змогли досягти більшихпотенційних можливостей", - додав Дроздов.