RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Великдень 2022: історія свята, головні заборони та прикмети

Православні християни цього року відзначають Великдень 24 квітня, коли прославляється чудо Воскресіння Христа і закінчується найдовший і найсуворіший піст у році – Великий піст.

"Апостроф" розповідає про традиції та історію свята.

Перша неділя, яка настає після повного місяця, є днем Великодня. Цього дня віруючі вітають одне одного словами "Христос Воскрес!", а у відповідь чують: "Воістину воскрес!". Також на Великдень закінчується Великий піст, який триває 48 днів. Протягом 40 днів християни намагаються пройти шлях Бога, коли він 40 днів провів у пустелі та молитві. При цьому люди намагаються очиститися від гріхів і стати кращими.

Останній тиждень Великого посту називається Страсним. Кожен день цього тижня нагадує, як завершувалося земне життя Ісуса Христа. Передує йому Вербна неділя, коли Господь увійшов до Єрусалиму.

Головним на великодньому святковому столі є паска. Як і інша обрядова їжа, вона увібрала у себе всю символіку життя. Саме з нього починається трапеза на Великдень. Це символ Тіла Христа, що загинув за гріхи людства, а також заломленого на Тайній Вечері хліба. Також паска символізує багатство та родючість. Крім того, довге настоювання тіста - символ довгого часу, який потрібний для дозрівання всіх нових життів у сім'ї та роду. Біла шапка паски - символ святості того, що відбувається, і чистоти помислів, що заломлюють хліб.

Великодні крашанки символізують нове життя. На Великдень православні відвідують церкву, щоб освятити там паски, воду, продукти, крашанки.

Прикмети на Великдень

Якщо у ніч на це свято буде мороз – буде щедрий урожай.

Якщо вдень на Великдень тепло, то літо буде сонячним і спекотним. І навпаки - якщо прохолодний цей день, то й літо буде не спекотним.

Якщо на Великдень буде дощ - остання частина весни буде такою ж дощовою.

Заборони на Великдень

У цей день не можна виконувати фізичну роботу, сваритися, а також розводити плітки. Окрім того, у цей день не можна як їздити на цвинтар, так і вінчатися. Також під забороною непісні страви до самого ранку Великодня.

Раніше ми розповідали, що в більшості областей України комендантська година на Великдень триватиме до 5 години ранку, щоб православні віруючі могли присвятити Великодній Кошик.