RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Їм начхати на війну: в Україні шахраї вигадали три нові схеми обману громадян

Громадяни України на звільнених територіях поступово повертаються до своїх будинків, проте шахраї не втрачають можливості обманним шляхом "заробити" на наших громадянах.

Про те, які існують нові схеми шахраїв, повідомила прес-служба Національного банку України у Telegram.

Наприклад, у Київській області аферисти представляються співробітниками ДСНС пропонують за гроші провести обстеження приміщень на наявність вибухонебезпечних предметів, а також "надають послуги" платного розмінування. Водночас, громадянам потрібно знати, що всі роботи з розмінування працівниками ДСНС виконуються безкоштовно згідно з планом та відповідно до черги.

У жодному разі не можна впускати у свої будинки підозрілих осіб та не платити їм гроші – також потрібно повідомити за номером 102.

Крім того, шахраї дзвонять родичам українських захисників із прихованих номерів та пропонують за грошову винагороду сприяти звільненню з полону військовослужбовця. У ряді випадків зловмисники виробляють SMS-розсилки, у яких розповідають про виплату матеріальної допомоги вимушеним переселенцям.

Влада України виступила з попередженням - командування ЗСУ та інших силових структур не займається збором коштів, про які говорять шахраї. Питання визволення військовополонених перебувають у винятковій компетенції органів державної влади. Ніякого збору коштів із членів сімей та близьких не відбувається.

Громадянам України рекомендують не переходити на підозрілі сайти, пам'ятати про правила платіжної безпеки, нікому не повідомляти тризначний номер на обороті картки, а також коди банків та мобільних операторів, паролі до інтернет-банкінгу.

Раніше повідомлялося, що в Україні з'явився бот "СтопКидок" щодо перевірки надійності номерів телефонів, який допоможе виявляти шахраїв, що активізувалися під час війни.