RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Шахрайство в умовах війни: які з'явилися схеми та як не стати жертвою

Для більшості людей війна - це горе і негаразди, але є і ті, хто наживається на війні. Це золотий час для шахраїв та негідників, тому українці мають бути знайомі зі схемами аферистів.

Finance.ua розповів про найпопулярніші шахрайські схеми, які з'явилися з початку війни РФ.

Фейковий збір грошей

Збором коштів у потреби армії, територіальної оборони, переселенців та інших нужденних з першого дня повномасштабної війни стали займатися як офіційні структури чи благодійні фонди. У ці лави стали також небайдужі громадяни, які могли закуповувати та доставляти необхідні, часом дефіцитні речі. Проте активізувалися і шахраї.

Як уберегтися

Не перераховуйте гроші будь-кому. Якщо хочете фінансово допомогти армії, ви завжди можете скористатися з офіційних каналів, яких сьогодні чимало. Якщо ви плануєте переказати кошти конкретному волонтеру, то робіть це лише в тому випадку, якщо довіряєте людині.

Евакуаційні перевезення

29 квітня співробітники Дарницької окружної прокуратури Києва повідомили про підозру 18-річному жителю Ворзеля у шахрайстві в особливо великих розмірах. Молода людина під вигаданим жіночим ім'ям розмістила у Telegram оголошення про вивезення громадян у безпечніші місця.

"На оголошення відгукнувся чоловік, який хотів евакуювати з Києва хвору бабусю. Проте після здійснення ним передоплати особа, яка обіцяла здійснити перевезення, зникла, не виконавши домовленостей", – повідомили у прес-службі прокуратури.

Як уберегтися

Як і у випадку з фейковим збором грошей, не перераховуйте кошти, якщо немає повної впевненості, куди вони підуть. Турбуючись про безпеку своїх рідних та близьких, люди готові віддати останнє, щоб уберегти їх. Саме на цьому почутті грають шахраї, розміщуючи такі оголошення. Евакуаційні рейси із небезпечних районів організує держава. Вони безкоштовні. Також є багато небайдужих людей, які власним транспортом вивозять нужденних. Зазвичай вони гуртуються у тематичних спільнотах у соціальних мережах і передоплати не беруть.

Оренда житла, якого не існує

Війна змусила мільйони українців покинути свої будинки та шукати притулок десь. Цим і користуються шахраї. Вони публікують оголошення про здачу житла в оренду у відносно безпечних регіонах країни (наприклад, на заході України) та просять зацікавлених надіслати передоплату на карту. Аферисти пояснюють необхідність передплати великого попиту, а внесена заздалегідь сума, мовляв, стане певною гарантією для обох сторін.

Як уберегтися

Як і в попередньому випадку, правило просте: не переводьте гроші вперед. Будь-які розрахунки з орендодавцем повинні відбуватися тільки після того, як ви переконаєтеся, що квартира по-перше, існує, по-друге, готова до заселення.

Гроші від ООН

Секретаріат КМУ повідомив про ще одну схему шахрайства. Зловмисники створили на сайті, замаскованому під урядовий портал, сторінку "Державні послуги онлайн" та підрубрику з виплати українцям грошей від ООН. Для підтвердження такого нібито "перекладу" необхідно сплатити державне мито у певному розмірі.

"Наголошуємо, що на Єдиному вебпорталі органів виконавчої влади (https://www.kmu.gov.ua) зазначених послуг немає. Окремо звертаємо увагу, що при отриманні допомоги чи переказі коштів державне мито не сплачується", - йдеться у повідомленні.

Як уберегтися

Ось кілька порад від кіберполіції:

  • отримуйте інформацію, особливо з фінансових виплат, лише з офіційних джерел;
  • уважно перевіряйте URL-адресу сайту, один непомітний символ може означати, що ви потрапили на фішинговий ресурс;
  • не переходьте за сумнівними посиланнями та не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах;
  • якщо ж фінансова інформація розголошена, негайно зверніться до банку та заблокуйте картку.

Нагадаємо, у Тернополі у псевдоволонтерів знайшли позашляховики та десятки тисяч доларів