RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Статус біженця та переміщеної особи в ЄС: що треба знати українцям

Мільйони українців, які втекли від розв'язаної Росією війни до держав Європейського союзу, мають право як на набуття статусу біженця, так і на статус переміщеної особи.

У чому різниця між цими категоріями, розповідає “Апостроф”.

Відразу зазначимо, що статус біженця, на відміну від статусу переміщеної особи, оформляється довше і передбачає низку обмежень.

Так, статус біженця можна набувати до пів року, протягом такого ж строку біженець не має права працювати.

Крім того, біженець повинен віддати свій паспорт, натомість йому видається довідка про прохання отримати статус. Також біженець не може залишати країну, де він подав прохання.

Єдиним видимим плюсом статусу біженця є його безстроковість.

Водночас переміщена особа має можливість отримати статус одразу, а також може працювати та подорожувати країнами ЄС.

Статус ВПО надається на рік, також його можна продовжити ще на один рік. Тобто загалом у цьому статусі можна перебувати 2 роки. При цьому ВПО може подати прохання про набуття статусу біженця.

Варто зазначити, що обидві категорії громадян мають право на доступ до освіти для дітей та медичного обслуговування, надання житла, соціальну допомогу та безкоштовний проїзд у транспорті.

Таким чином, статус ВПО більше підходить українцям, які не збираються перебувати в країні, що приймає, понад 2 роки, а на статус біженця претендують люди, які розраховують затриматися за кордоном надовго.

Раніше ми розповіли, які є вакансії в Польщі для українців без знання мови.