RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

Всі новини

Компенсація за зруйноване окупантами житло: як держава допоможе українцям

Російські окупанти знищують населені пункти України - вони стирають з лиця землі цілі села та міста. Це відбувається не лише на лінії фронту – навіть у відносно спокійних регіонах, далеких від основного театру воєнних дій, ворожі ракети руйнують об'єкти інфраструктури та будівлі, у тому числі житлові будинки.

"Апостроф" розбирався, яким чином держава компенсуватиме українцям втрату житла під час війни.

Держава задекларувала намір допомогти громадянам відновити свою нерухомість. І у цьому напрямі вже робляться перші кроки. Щоправда, реального будівництва поки що немає, але громадяни вже можуть подавати відомості про втрачене майно.

Згідно з постановою Кабінету міністрів, в Україні створено Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Власником цього реєстру призначено Міністерство інфраструктури, а адміністратором – портал "Дія". Вже зараз громадяни можуть в онлайн-режимі внести своє пошкоджене чи зруйноване житло в цей реєстр.

Паралельно Верховна Рада України працює над забезпеченням законодавчої бази для компенсації втрат. Депутатами розроблено і вже прийнято у першому читанні законопроект "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна в результаті бойових дій, терористичних актів, диверсій, викликаних військовою агресією Російської Федерації".

Швидше за все, з підготовкою документа до другого читання депутати не зволікатимуть, тому вже незабаром закон, який визначає порядок компенсації за пошкоджене чи зруйноване житло, запрацює.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": В гостях добре, а вдома краще: як українцям повернуть зруйноване житло.