RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Відпустка під час війни: що треба знати українцям

Через діючий воєнний стан у законодавство України були внесені деякі зміни, які передбачають нові правила оформлення відпустки.

Про це пише тематичне видання "Кадровик".

Відпустка під час воєнного стану - загальні правила

Щорічна основна оплачувана відпустка під час дії воєнного стану надається працівникам тривалістю 24 календарні дні. Якщо працівник працює дистанційно в Україні або за кордоном, роботодавець зобов’язаний прийняти його заяву й ознайомити співробітника з наказом про відпустку за допомогою доступних засобів зв’язку.

Роботодавець, згідно чинного законодавства, має право під час воєнного стану відмовити у щорічній або іншій відпустці працівникам об’єктів критичної інфраструктури, окрім відпусток:

  • у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

На період воєнного стану змінено й тривалість відпустки без збереження заробітної плати. Окрім того, роботодавець має право надати своїм працівникам невикористану частину відпустки після завершення дії воєнного стану.

Разом з тим, співробітників не можуть змушувати йти у відпустки без збереження зарплати на час дії особливого правового режиму в Україні.

Відпустка під час воєнного стану - зразок заяви

При складанні графіка відпусток співробітникам треба дотримуватися правила: відпустка не повинна починатися раніше того робочого року, за який вона надається. Дата початку відпочинку графіками, як правило, не встановлюється, у них визначається місяць, з якого вона починається. Інколи, як зазначають експерти, у графіку можуть бути прописані два місяці: місяць початку і місяць закінчення відпустки.

Період надання відпусток має бути узгоджений між співробітником та керівництвом. Роботодавець, у свою чергу, зобов’язаний у письмовій формі попередити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Роботодавець видає наказ про відпустку за 15-17 робочих днів до її початку, а сам документ можна оформити двома способами:

  • за типовою формою № П-3, затвердженою наказом Держкомстату від 05.12.2008 № 489;
  • за довільною формою, з дотриманням національного стандартк ДСТУ 4163:2020.

Раніше ми розповідали про обмеження для вчителів, які бажають піти у відпустку під час воєнного стану.