RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

23 травня

Всі новини

Відстрочка від мобілізації: юрист розповів про шпаринки у законопроекті

"Слуги народу" подали до парламенту законопроект №7381, у якому йдеться про відстрочку від призову. Автори документа зазначають, що хочуть допомогти українцям, які не готові захищати країну зі зброєю в руках, не ховатися від можливої мобілізації, а зміцнювати економіку та обороноздатність держави.

Про шпаринки, які є у запропонованому законопроекті, юрист-аналітик Інституту законодавчих ідей, адвокат Максим Дьомін, розповів Hromadske.radio.

“У законопроекті є 5 категорій людей, котрим пропонують відстрочити призов. Перша – це працівники підприємств оборонного комплексу та агросфери. Друга – це працівники інших підприємств (які сфери – незрозуміло). Третя – люди, які офіційно займаються перевезенням гуманітарної волонтерської допомоги. Четверта – особи, які офіційно є волонтерами. А також п'ята група – підприємці. Всі ці категорії згідно із законопроектом зможуть отримати відстрочку від служби”, – сказав Дьомін.

Він також зазначив, що в Україні зареєструватись як ФОП можна за 10 хвилин, що може використовуватися для ухилення від мобілізації. За словами юриста, в нашій країні дуже велика кількість підприємців, більша частина з яких, ймовірно, зараз не веде жодної діяльності.

"Але це може бути певним обходом мобілізації та уникнення боргу з мобілізації, тоді як у нас вище військове керівництво говорить про те, що мобілізація необхідна та продовжена на 90 днів", - нагадав він.

Також Дьомін звернув увагу на те, що можна легко та швидко зареєструватися як волонтер. Офіційний статус волонтера також дає можливість не займатися цією діяльністю.

“Коли ми аналізували законопроект, ми зрозуміли, що за ним жодних процедур щодо перевірки особи (чи відповідає її діяльність заявленій діяльності) не передбачається. У цьому є загроза”, – сказав юрист.

На його думку, у документі є дуже розмиті формулювання, які фактично переводять мобілізацію в добровільний характер.

“Людина має висловити свою згоду на те, що вона дійсно згодна приймати зброю, брати участь у бойових діях. Плюс має бути здійснено психологічний аналіз особистості (чи зможе вона справді в бойових умовах належним чином виконувати військовий обов'язок)”, – додав Дьомін та висловив невпевненість у наявності відповідних спеціалістів у центрах комплектування.

Насамкінець експерт сказав, що зараз цей законопроект дуже розмитий, і в цьому полягає його небезпека.

Раніше в Україні пом'якшили вимоги для перетину кордону військовозобов'язаними водіями під час воєнного стану – за наявності обґрунтування та на певний строк деякі категорії можуть виїжджати за межі країни.