RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Кому і яку компенсацію платитиме Росія після поразки у війні: головні пункти

На державу-агресора лягає відповідальність не лише перед окремими державами, які стали об'єктом агресії, а й перед усім міжнародним співтовариством. Усі держави, які використовують своє право на індивідуальну та колективну самооборону від агресії відповідно до статті 51 статуту ООН, мають право вимагати від Росії компенсації всіх збитків, які вони зазнали під час відсічі її агресії.

Про це "Апострофу" розповів відомий український дипломат, Надзвичайний та Повноважний Посол України Володимир Василенко.

Таким чином, міжнародно-правова відповідальність Росії передбачає її обов'язок компенсувати збитки, заподіяні Республіці Молдова, Чеченській Республіці Ічкерія, Грузії та Україні, а також відшкодувати всі збитки, що понесли держави антипутінської коаліції.

Ці збитки повинні враховувати:

  • 1) кошти, які вони витратили на збройну, фінансову та гуманітарну допомогу Україні, включаючи кошти на допомогу українським біженцям за кордоном;
  • 2) витрати, спричинені застосуванням проти Росії міжнародно-правових санкцій.

Україна має вимагати компенсації всіх економічних витрат та реалізації планів відродження національної економіки за рахунок коштів Росії як держави-агресора.

Особливості відповідальності за злочин агресії полягають і в тому, що можливе обмеження суверенітету та міжнародно-правової суб'єктності держави-агресора, а також позбавлення його частин власної території, особливо у випадках, коли їх було придбано неправомірним шляхом.

У разі Росії мають бути:

  • демонтовано систему пропаганди рашистської ідеології, а саму ідеологію заборонено; реформовано каральні органи, насамперед ФСБ;
  • створені умови для вільного самовизначення народів і націй, які були свого часу повалені кремлівським імперіалізмом і нині насильно утримуються у складі Росії; деокуповані неправомірно захоплені у минулому території інших держав.

Крім того, Росія має бути позбавлена статусу постійного члена Ради Безпеки ООН.

У РФ також має бути вилучено та знищено всю зброю, використання якої заборонено міжнародним гуманітарним правом, та введено заборону на оснащення російських збройних сил наступальною зброєю.

Разом із Росією до відповідальності має бути притягнута і Республіка Білорусь. Враховуючи, що в нападі на Україну власне Збройні сили Білорусі безпосередньої участі не брали і що дозвіл на використання її території ЗС РФ був санкціонований адміністрацією самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, відповідальність Білорусі може бути обмежена кримінальним покаранням особисто Лукашенка та окремих лояльних йому представників найвищого білоруського військово- політичного керівництва.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Антипутинська коаліція: чому Захід приречений об'єднатися.