RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Мобілізація 2022: що треба знати переселенцю і як карають ухилістів

Повномасштабна війна в Україні все ще триває, тому ВРУ продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації до 23 серпня. У зв'язку з великою кількістю ВПО виникають запитання, чи заберуть до лав ЗСУ переміщених осіб і як не порушити законодавство щодо цього.

Про те, чи можуть призвати на службу ВПО, розповіли в ZN.ua.

Насамперед варто зазначити, що люди, які вимушено змінили місце проживання, також підлягають загальній мобілізації до лав ЗСУ. За потреби їх можуть призвати на захист України.

Траплялись випадки, коли представники тероборони вручали ВПО повістки з порожніми бланками, які заповнювали прямо на блокпостах, що насправді є порушенням закону.

“Були випадки, коли на блокпостах чи у готелях представники ТрО виписували переселенцям повістки "на колінці". Це порушення та зазвичай ці повістки не мали юридичної сили, оскільки були заповнені з численними порушеннями”, - розповів представник юридичної фірми "Міллер" Андрій Новак.

Хоч тероборонці мають право вручати повістки на блокпостах, однак вони повинні бути підписані начальником центру комплектації та соціальної підтримки.

Щоб уникнути неприємних ситуацій та плутанини, військовозобов'язаним ВПО після прибуття на тимчасове місце проживання необхідно стати на військовий облік на новому місці протягом 7 днів з моменту набуття статусу внутрішньо переміщеної особи.

Зауважуємо, що ухилення від мобілізація карається законом - за це передбачено кримінальну відповідальність. Покарання може бути ув'язненням терміном до 5 років.

Раніше "Апостроф" пояснював, кому можуть дати відстрочку від служби терміном на пів року.