RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Ухиляння від аліментів: як знайти боржника, якщо невідомо, в якій він країні

З початку повномасштабної російсько-української війни багато людей опинилися в скрутному становищі, зокрема ті, що залежать від виплат аліментів. Мільйони українців виїзжають за кордон, а серед них є і боржники.

Про те, як стягнути кошти з боржника з аліментів, якщо невідомо, у якій країні та в якому місті він проживає, з'ясовував "Апостроф".

Юристи-практики стверджують, що оголошувати боржника з аліментів у міжнародний розшук - марна витрата часу, оскільки жоден Інтерпол не шукатиме людину, яка протермінувала виплати за аліментами. Тому в такій ситуації є два варіанти.

Перший варіант

Можна почати з "дипломатичної" роботи - подавати заяви в усі відомі інстанції: посольства, консульства та представництва у тій країна, де перебуває боржник. Однак на думку адвоката Івана Лібермана, шанси на успіх зовсім малі. Натомість існує ще один більш дієвий метод.

Другий варіант

Адвокат наводить приклад того, як можна допомогтися міжнародного розшуку для боржника. Як відомо, до міжнародного розшуку особи подаються саме за кримінальним провадженням.

"Особисто я роблю так: подаю позов, виграю судовий процес на користь клієнта, отримую рішення про стягнення. З цим рішенням я звертаюся до виконавчої служби. Служба ухвалює закрити провадження у зв'язку з неможливістю його виконати, оскільки неможливо встановити місцезнаходження відповідача, тоді я звертаюся із заявою про відкриття кримінального провадження за статтею 382 КК України "Невиконання судового рішення". А це до трьох років позбавлення волі, і не умовно. Це в'язниця. І в рамках цього кримінального провадження особу вже можна подавати в розшук, наприклад, національний розшук робить запит у міграційну службу, прикордонну службу та встановлює, що відповідача немає на території України, і тоді особа подається до міжнародного розшуку, але треба розуміти, що на це піде близько 2 місяців", -пояснив Іван Ліберман.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні збільшили розмір тимчасової державної допомоги на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.