RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Як зареєструвати дитину, народжену в окупації: Мін'юст дав відповідь

Дітей, народжених на захоплених окупантами територіях, батьки можуть через суд зареєструвати в Україні.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України у Facebook.

У відомстві розповіли, що загалом в Україні на тлі війни змінилися правила надання послуг у сфері держреєстрації актів цивільного стану, діє екстериторіальність. Відтак - прив'язки до місця проживання батьків чи місця народження дитини нема.

Оскільки на окупованих територіях українські органи держреєстрації не мають можливості працювати і малюка все ж було зареєстровано там, тобатьки можуть звернутися в суд на підконтрольній Києву території за спрощеною процедурою та необхідності сплати судового збору.

Зазначається, що до переліку підстав для держреєстрації народження дитини додається судове рішення про встановлення факту народження, що вимагає негайного виконання.

Все, що необхідно для реєстрації дитини

Підставами для держреєстрації народження дитини є:

  • медичний висновок про народження;
  • медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о);
  • довідка довільної форми без проставлення печатки, що видається медиком, якщо нема можливості заповнення свідоцтва.

Якщо дитина народилась поза медзакладом під час воєнного стану в Україні, то це мають підтвердити надавачі медичної допомоги, а лікар має заповнити Медичне свідоцтво про народження після огляду жінки, яка народила малюка.

"Звісно, такий огляд можливий, якщо в первинно-обліковій медичній документації жінки, в тому числі в електронній системі охорони здоров’я, наявні відомості, що підтверджують факт вагітності такої жінки", - додають у відомстві.

У період війни батьки можуть не спішити робити це в місячний термін, відведений для реєстрації. Відповідальність за порушення терміну не застосовуватимуть.

Державна реєстрація - безкоштовна, нагадали у Мін'юсті.

Раніше "Апостроф" писав про аліменти під час війни і як "дістати" боржника, якщо він втік за кордон.

Також ми писали, що Україні військовий стан та загальна мобілізація продовжено до 23 серпня 2022 року. У цей час військове командування може залучати громадянське населення, зокрема жінок та підлітків, для виконання суспільно корисних робіт, які не потребують спеціальної профпідготовки.