RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Відстрочка від призову належить, але не всім: яким працівникам не обов'язково йти у військкомат

Тимчасове відстрочення від призову дає бронь, що надається співробітникам компаній, які виконують мобілізаційні замовлення, а також українцям, які працюють в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Така норма міститься у ст. 25 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України, бронювати військовозобов'язаних працівників можуть підприємства, які задовольняють потреби армії, інших військових формувань, населення, а також банки, які продовжують працювати у період війни.

Тож у перші місяці війни бронювання працівників здійснювалося за можливості підтвердити відповідність вищевказаному критерію. Це були підприємства критичної інфраструктури, військово-оборонного комплексу, компанії зі сфер медицини, сільського господарства, рітейлу, транспортних перевезень тощо.

Проте норми ст. 25 Закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, визначають можливість бронювання військовозобов'язаних працівників підприємств, які виконують мобілізаційні завдання (замовлення) та працівників органів державної влади та місцевого самоврядування.

Таким чином, бронювання має проводитись з урахуванням вимог цієї статті.

Раніше ми писали, що виписка повісток "на коліні" може трактуватися як порушення українського законодавства, а саме як підробка документів. Такі дії не відповідають принципам верховенства права.