RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Видача військкоматом повісток на війну: адвокат дав пояснення

Виписування повісток "на коліні" може трактуватися, як порушення українського законодавства, а саме як підробка документів. Це не відповідає принципам будь-якого процесу і загалом верховенства права.

Про те, що робити, якщо повістку виписали "на коліні" та що буде, якщо не прийти до військкомату повідомив адвокат Олексій Носов "НВ".

За словами юриста, у законі про мобілізацію є пряма норма, яка передбачає, що повістку про виклик має право виписувати лише керівник територіального центру комплектування, за яким прописан громадянин, тому иписування повісток "на коліні" можна трактувати як підробку документів.

"Тому що вони, як правило, вже підписані керівником, проте там немає даних особи. Це те саме, що повідомлення про підозру спочатку підписати у прокурора, а потім вже дані особи вписати. Це не відповідає принципам будь-якого процесу і загалом верховенства права", - сказав Носов.

Бувають ситуації, коли повістку виписують на заході країни, а чоловік належить до військкомату не західних областей. У такому випадку, українець може повідомити, що має намір поїхати туди і стати на облік, тому що там його особова справа.

"Або це офіцер запасу, а офіцерів запасу не можна призвати без особової справи. Це можна сказати і після вручення повістки. У більшості випадків співробітники центрів комплектації готові говорити. Головне - не переходити межу, не пропонувати гроші. На це зараз ніхто не піде", - попередив адвокат.

Водночас він зауважив, що за ухилення від мобілізації передбачена відповідальність. Зокрема, якщо громадянин, якому вручили повістку, не приходить у військкомат, тоді йому загрожує штраф від 1 500 до 3 400 гривень. У разі, якщо після проходження медкомісії, візиту до військомату та визнання придатним українець не приходить з речами на збори, тоді вже настає кримінальна відповідальність.

"Навіть якщо повістка виписана незаконно, це юридичний факт. І якщо людина на цей факт не реагує, є ризики, що її дії будуть трактуватись як порушення. Це виключно ризик, а не гарантована ситуація. Більша вірогідність із урахуванням нашого досвіду, що наступного дня до людини знову прийдуть і ще й фізично спробують посадити в автобус. Такі дії незаконні", - зазначив Носов.

За свого боку, речниця Нацполіції Закарпатської області Ганна Дан розповіла "НВ", що при перетині кордону з областю, на блокпостах чоловіків від 18 до 60 років попереджають, що вони повинні встати на облік протягом 24 годин. Про це також громадян інформують патрулі на вулиці.

"Таке розпорядження видано нашою обласною військовою адміністрацією. Поліція залучається спільно з військкоматом. Але ці списки формує військкомат. Ми виконуємо допоміжну функцію", - сказала Дан.

Крім того, як зазначив начальник пресслужби Закарпатського обласного терцентру Андрій Акімов, у Закарпатську область приїжджають найбільше людей, тому, за його словами, територіальні центри "мусять виконувати цю роботу".

Нагадаємо, в Україні деякі категорії військовозобов'язаних громадян мають право отримати відстрочку від мобілізації за допомогою "броні".

Раніше ми писали, що українська влада продовжила до 23 серпня військовий стан та загальну мобілізацію в країні. Крім тих, кого мобілізуватимуть для участі у бойових діях, будуть закликатися й ті, хто братиме участь у післявоєнному відновленні України за цільової мобілізації.