RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Як уникнути укусу кліща та надати першу допомогу

Міністерство охорони здоров'я України стверджує, що кожного року близько 20 тисяч людей звертаються до медзакладів із укусами кліщів. Кліщів можна зустріти в лісі, парку, сквері та навіть на будь-якому газоні. І влітку люди особливо багато часу проводять біля зелених ділянок.

Про те, як запобігти укусу кліща та як надати першу допомогу, якщо він таки вкусив, розповів експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки Михайло Чемерис.

Як уберегтися від укусу кліща

  • Коли ви збираєтеся провести час на природі, варто подбати про закрите взуття та одяг, а також скористатися репелантами (хімічна речовина, що відлякує кліщів);
  • Під час прогулянки треба триматися центру стежки й не заходити в траву, а місце привалу обов'язково звільняйте від хмизу;
  • Кожні пів години необхідно оглядати себе та близьких на наявність кліщів;
  • Удома потрібно випрати та попрасувати одяг та інші речі, якими користувалися на прогулянці;
  • Також удома необхідно ретельно обстежити тіло, особливо ділянки, які покриті волоссям.

Як надати першу допомогу

Якщо ви побачили кліща на шкірі, то одразу треба звернутися до айближчого травматологічного пункту, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

Коли ж це зробити ніяк, то можна спробувати видалити його самостійно: повільно витягнути кліща разом із хоботком. Спочатку розхитати його пальцями, обгорнути марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки, яку закріпіть найближче до шкіри. У жодному разі не варто змащувати кліща маззю чи олією - ефективності від цього немає.

Також кліща можна виймати пристроями, які продають у магазинах для тварин. Вони схожі на ручку, на кінці якої є металева петелька, або роздвоєну "виделку".

"Майже завжди кліща вдається вилучити повністю. Однак якщо в шкірі залишився хоботок, не потрібно намагатися видалити його. Шкіра швидко регенерує і виштовхує сторонні тіла назовні. Тому достатньо двічі на день обробляти місце укусу зеленкою. Через чотири-п’ять днів залишки кліща самі вийдуть назовні. Після видалення кліща необхідно змастити рану антисептичним розчином. Видаленого живого кліща помістіть на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрийте кришку. За направленням лікаря у лабораторній мережі проводять дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу", - наголосив експерт.

Після видалення кліща та інших маніпуляцій треба вимити руки з милом, як і до процедури.

Потім варто ретельно стежити за місцем укусу. Нормальна реакція на нього - це рожева пляма навколо місяця укусу, яка повинна зникнути через 2-3 дні. Якщо ж вона зберігається та росте, то обов'язковим є звернення до інфекціоніста.

"Незалежно від їх результатів звертайте увагу на будь-які висипи на шкірі — особливо якщо рожеві плями постійно збільшуються і змінюють форму. Через три тижні здайте кров для аналізу на енцефаліт і Лайм‑бореліоз. Тоді точно дізнаєтеся, чи ви заразилися. Протягом двох тижнів щоденно міряйте температуру тіла. Якщо вона підвищиться чи виникне почервоніння на шкірі — негайно зверніться до лікаря", - резюмував Чемерис.

Раніше "Апостроф" повідомляв про 5 правил профілактики від мавпової віспи, яка поширюється світом.