RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Український HIMARS: у чому була родзинка ракетного комплексу "Вільха"

Напередодні великого вторгнення Російської Федерації, наша країна мала власний ракетний комплекс "Вільха", який був нітрохи не гірший від американського "собрата" - HIMARS.

Про це повідомляє "Апостроф".

Проект "Вільха" став найпомітнішим результатом української ракетної програми. Практичний етап його реалізації було запущено у січні 2016 року. Фахівці КБ "Південне" з Дніпра та КБ "Промінь" з Києва вирішили зробити новий коректований боєприпас, орієнтуючись на найпотужнішу реактивну систему залпового вогню, яка була на озброєнні ЗСУ – 300-мм БМ-30 "Смерч". Вважалося, що це здешевить проект, тому що не треба було замислюватися про проектування та створення пускової установки.

Таким чином, на базі радянського снаряда 9М55, українські інженери змогли створити абсолютно новий боєприпас, з керуванням за допомогою газодинамічних кермів по всій траєкторії польоту, інерційною системою наведення та можливістю коригування траєкторії в польоті за сигналом GPS. Від ракети "Смерча" залишився тільки двигун і корпус, а решта, включаючи систему управління, ракетне паливо та бойову частину, було вітчизняного виробництва.

Родзинкою проекту було використання лазерного гіроскопа виробництва КБ "Арсенал", який застосовується в конструкції ракети-носія "Дніпро" та також на ракеті російського оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер". Таке нетривіальне рішення дозволило різко зменшити середнє відхилення ракети. Якщо, наприклад, ракета "Смерча" дозволяє обстрілювати ціль із круговим ймовірним відхиленням 50 м, то за результатами польових випробувань цей показник для "Вільхи" становив лише близько 5 м. Дальність ураження української ракети досягала 70 км. Таким чином "Вільха" ні в чому не поступалася американському HIMARS.

Читайте більше у матеріалі: Одинока "Вільха": як Україна втратила власний HIMARS .