RU  UA  EN

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 липня

Всі новини

Як правильно посадити квасолю та отримати хороший урожай

Принад у такої культури як квасоля вдосталь: вона підходить для регулярного вживання та може слугувати альтернативою м'ясній продукції, а також чудово демонструє себе в консервації.

Читайте також: Календар садівника-городника на липень 2022: коли і що треба садити

Про те, як правильно садити квасолю, розповіли в УНІАН.

Які існують види квасолі

Всього існує 5 типів квасолі, які визначають умови посадки рослини: кущова, спаржева, декоративна, зернова та кучерява. Зокрема, зернову вирощують для отримання бобів та подальшого приготування з них страв, а декоративна та спаржева потрібні для квітів та стручків відповідно.

Як садити квасолю у відкритий ґрунт

Спочатку потрібно перебрати насіння та залишити лише якісні насінинки. Далі боби треба замочити у воді на ніч, щоб швидше росли. Наприклад, дехто до води додає спеціальні стимулятори, які сприяють насиченню корисними речовинами квасолі. Однак не залишайте квасолю у воді довше, аніж на 15 годин, щоб не отримати зворотний ефект.

Для квасолі найкраще підходить родючий, вологий і пухкий ґрунт (суглинна і супіщана земля чудово підійдуть), бажано обрати місце під парканом чи висаджувати на сітку, де завжди будуть сонячні промені. До того ж цибуля, огірки, капуста або картопля - відмінні посередники для квасолі, тому між грядками цих рослин, адже квасоля рослина-сидерат, тобто вона постачає у ґрунт азот і прискорює ріст прилеглих культур.

Перед посадкою у ґрунт треба внести перегній, щоб квасоля зростала швидше.

Як виростити квасолю на городі

  • перекопати грядку і зробити лунки на відстані 15-20 см одна від одної;
  • на дно лунок внести перегній;
  • полити викопані лунки чистою водою;
  • покласти по 2-3 насінини в кожну лунку на глибину не більше 3-4 см;
  • засипати лунки землею і розрівняти грядку.

Якщо висаджуєте кучеряву квасолю, то класти в лунку треба по 5-7 бобів і обов'язково потрібно враховувати наявність опори поруч.

Коли садити квасолю за місячним календарем

Оптимальна температура ґрунту для висадки квасолі це +20+25 градусів (мінімальна +10+12 градусів). Якщо температура буде нижчою, то насіння згниють, адже їм потрібна прогріта земля.

Найбільш сприятливий період для висаджування квасолі у червні - це останній тиждень місяця, однак не бажано це робити 29 червня (у дні молодика та повного Місяця не можна працювати на городі).

Раніше "Апостроф" повідомляв, як позбутися білокрилки на капусті народними засобами.