RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Курбан-байрам 2022: коли починається головне свято мусульман

У суботу, 9 липня, починається священне для мусульман свято - Курбан-байрам.

"Апостроф" з нагоди такого дня нагадує історію священного свята та розповідає, як його відзначають мусульмани.

Курбан-байрам 2022 – історія свята

Під час священного періоду мусульмани вшановують пророка Ібрагіма, а саме свято покликане для того, щоб усі пам'ятали про милосердя та благочестя. Курбан-байрам має особливе значення в ісламі, оскільки символізує силу віри та готовність до пожертвування.

Легенди свідчать, що до Ібрагіма за указом Аллаха з'явився Ангел Джабраїл, який наказав йому віддати в жертву свою дитину. Після довгих роздумів пророк зважився на жертвопринесення нащадка, а син не йшов проти волі батька. Він усвідомлював, що воля його батьків є найважливішим постулатом у житті.

Пророк Ібрагім узяв сина і вирушив у район, де зараз розташована Мекка - саме на тому місці, де вони зупинилися, мав пройти основний обряд жертвопринесення. Ісмаїл не чинив опір і багато молився. Усвідомивши, що заради Аллаха Ібрагім готовий віддати навіть свою дитину, ісламський бог замінив сина на барана. Тому під час Курбан-байрам усі згадують пророка, який першим зробив жертвопринесення в ім'я релігії.

Курбан-байрам 2022 - як святкується

Дата святкування Курбан-байраму щороку змінюється та залежить від зміни фаз Місяця. У 2022 році святе для мусульман свято розпочнеться 9 липня, а завершиться – 13 липня. Через те, що в ісламському календарі день починається із заходом сонця, віруючі почнуть відзначати Курбан-байрам з вечора суботи.

Щороку мусульмани здійснюють паломництво до Мекки, в якій, як свідчать легенди, було здійснено перше жертвопринесення на честь Аллаха.

Раніше ми розповідали, що Курбан-байрам став офіційним релігійним святом в Україні за указом Зеленського.