RU  UA

За ідею чи брудний рубль: як вербують агентів Кремля та як із цим боротися

Росія добре підготувалася перед вторгненням в Україну: серед її агентів є як ідейні прихильники, так і ті, хто зрадив державу за гроші. Це питання треба вирішувати комплексно, залучаючи до співпраці із спецслужбами українське суспільство.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив політтехнолог Олег Лісний.

"Ви знаєте, елемент святої простоти завжди є, коли людина підкидає хмизу в вогонь. Це ж історичні моменти. Є такий відсоток, але він не істотний насправді. Це разові випадки. Здебільшого їм навіть і не платять, особливо коли використовують дітей. Їм обіцяють гроші, а потім... А що дитина, в ООН напише після цього? Ні. Тому вони використовують в сліпу", - пояснив Лісний.

За словами експерта, росіяни дуже добре підготувалися, тому треба комплексно вирішувати це питання. Через це СБУ мав би очолити контррозвідник.

"Але є й агентурні мережі такі, які є диверсантами, які вербують цих людей. Росіяни в цьому плані дуже гарно підготувалися. Але агентура високого класу в них залишилася, я так розумію, і дуже високо. Тому треба дуже комплексно підходити до цього. І тому я би дуже хотів, щоб СБУ очолила людина, яка є контррозвідником. Таким вовкодавом, який змусить цю структуру не кришувати якісь економічні питання, а займатися тим, чим треба у військовий час. Тобто, як вовки, кидатися і знаходити своїх контрагентів, витягувати їх з усіх нір", - зазначив політтехнолог.

До боротьби з агентами Кремля треба долучати суспільство. Зараз воно відкрите до співпраці, як ніколи.

"Зараз є запит у суспільства, і суспільство готове піти назустріч. Треба працювати із суспільством. Воно в нас зараз дуже відкрите до співпраці, такого раніше не було. Якщо ви щось побачили – це не "стукачество", це треба робити. Людина поводиться якось не так, людина отримала звідкись гроші. Ми тепер відчуваємо інтуітивно, що ворог поряд. Є і телеграм-канали, боти, телефони, куди треба звертатися. Суспільство треба просити про допомогу, і тут нічого страшного немає. Ми разом повинні цю гниль зі свого тіла витиснути", - резюмував Лісний.