RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

"Питна" вода з річок, проблеми з житлом та грошима: як окупанти наводять "порядок" у Маріуполі

В окупованому Маріуполі проблеми з нестачею питної води вирішують за допомогою місцевих річок, яка з питною водою не має нічого спільного і її вживання загрожує виникненням інфекційних захворювань.

Про це розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, пише НВ.

Так він прокоментував те, як окупаційна влада порається із буденними проблемами міста. Декілька тисяч маріупольців продовжують потерпати від дефіциту питної води.

"Намагається вирішувати, частково. Наприклад, проблема з водою, намагаються відновити постачання централізованим водоводом, частково це вдається. Однак частина районів, наприклад, Лівобережний район відрізаний, частково Кальміуський район відрізаний. Декілька тисяч людей залишаються без доступу до води і це намагаються вирішити розвозом питної води", - наголосив посадовець.

Він розповів, що вдалося отримали зразки питної води, яку розвозять містом. За даними дослідження санепідемстанції в Запоріжжі, дану воду беруть просто з маріупольських річок.

"Тобто з реальною питною водою вона не має нічого спільного, її вживання загрозливе тим, що можуть виникнути будь-які інфекційні захворювання. Це те ж саме, якщо кияни почнуть пити воду з Дніпра, от це стосується Маріуполя повною мірою, якщо додати, що в цю річку вже потрапили і трупна отрута, і всілякі фекальні викиди. Це жахлива ситуація насправді", - зазначає він.

Відбувається більше демонстративне, аніж реальне, відновлення електрики: підключення відбувається лише часткове. Також до кінця не вирішені проблеми з медициною та поставкою продуктів, ціни на які - захмарні.

"Їжу можна отримати в якості гуманітарної допомоги, глобальні черги стоять по декілька годин, по декілька днів. Ти маєш заздалегідь записатися в чергу, потім прийти, в цій черзі вистояти, якщо тобі пощастило, то отримати гуманітарну допомогу. А з іншого боку наче можна купити, придбати в магазинах або на ринках, які стихійно виникли по місту. Однак ціна на продукти майже вдвічі вища, аніж теперішні ціни, які є в Україні", - каже Андрющенко.

Також проблеми з грошима: не скасовані та не вирішені. В охороні здоров’я - три карети швидкої допомоги на все місто. Лишаються проблеми із розмінуванням: тривають роботи і на пляжах, і в приватному секторі, і на заводах.

"Глобально складається таке враження, що основна мета - зробити вигляд, що щось робиться і подарувати людям надію. От із цим вони справляються добре, така метушня постійна в місті, купа мікробудівництв, мініремонтів, які в підсумку не призводять до відновлення ані міста, ані інфраструктури", - наголошує він.

Як приклад - лагодять вікна у будинках, у яких дуже серйозні потрапляння, є аварійними, будь-якої миті можуть завалитися. Але кажуть людям, що "можна жити".

Раніше ми писали, що російські загарбники готуються зносити будинки, які самі перетворили на руїни.