RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

"Дискримінація курців": в Україні можуть послабити заборону куріння у громадських місцях

11 липня в Україні набула чинності заборона куріння в громадських місцях. У ВРУ назвали суворі заборони "дискримінацією курців" та запропонували пом'якшити "антитютюновий закон".

Про це інформує "Юридичний факт".

Народний обранець Сергій Гривко опублікував на сайті ВРУ проект закону про внесення змін до закону про заходи щодо запобігання та зменшення вживання тютюнових виробів. Він зазначив, що документ розроблено "для сприяння в економічній підтримці суб'єктів господарювання, недопущення скорочення мережі закладів ресторанного господарства, запобігання збільшення кількості безробітних, а також сприяння наповненню держбюджету України та місцевих бюджетів".

За його словами, новий антитютюновий закон має чимало позитивних моментів. Це, зокрема, збільшення кількості громадських місць, в яких заборонено куріння; заборона реалізації (продажу) тютюнових виробів, предметів, пов'язаних з їх вживанням, трав'яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18 років тощо. Він наголошує і на дискримінаційних нюансах, які серйозно ускладнюють життя багатьом українцям і шкодять економіці країни.

Законом забороняється куріння, використання електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та кальянів у ресторанах. Внаслідок цього діяльність кальянних, кальян-барів, кальян-кафе опинилася під забороною, а відвідувачі цих закладів більше не зможуть курити навіть найменш шкідливі види тютюнових виробів. Депутат вважає, що закон треба пом'якшити, оскільки в непростий для економіки України час ці обмеження створюють додаткову небезпеку збільшення кількості безробітних.

"Крім того, під час закриття відповідних закладів ресторанного господарства постраждають державний та місцеві бюджети, оскільки підприємці, які працюють у відповідній сфері, сплачують акцизний збір, податки за себе та за найманих працівників, а також інші платежі. До того ж варто зазначити, що підприємці, які тримають кальянні в туристичних містах, створюють локації, в яких затримуються туристи та жителі, через те, що такі заклади для багатьох відвідувачів уже стали окремим напрямком відпочинку”, – написав у записці народний депутат.

Він запропонував у пункті 5 частини другої статті 13 "антитютюнового закону" після слів "ресторанного господарства" додати слова "(крім куріння, вживання та використання у спеціально відведених для цього місцях та/або на відкритих (літніх) майданчиках закладів ресторанного господарства електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та кальянів, а також крім куріння кальянів у приміщеннях закладів, які отримали ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами)”.

Раніше повідомлялося про те, що опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що 80% українців не проти заборони куріння у громадських місцях тютюнових виробів для електричного нагріву. 92% опитаних підтримали заборону продажу неповнолітнім пристроїв для нагрівання тютюну та електронних сигарет.

Ще одне дослідження показало, що в середньому один український курець за рік віддає за цигарки 823 долари.