У спекотну літню погоду багато людей їдуть на природу, щоб влаштувати пікнік. Дехто бере з собою пиво, яке в дорозі стає теплим і, звичайно ж, несмачним. Однак охолодити цей напій можна й без допомоги холодильника.
"Апостроф" знайшов три способи, як швидко охолодити пиво.
Спосіб №1
Потрібно взяти глибоку ємність із товстим дном і стінками, які будуть довго зберігати холод. Налити туди холодну воду, додати лід у пропорції 1:1 і дві столові ложки солі, після чого у миску треба занурити бляшанку або скляну пляшку з пивом - через 3-5 хвилин напій охолоне на 15 градусів!
Секрет у хімічній реакції води та солі: іони хлору та натрію взаємодіють з водою, а для цього їм необхідне тепло. Тому відбувається ендотермічна реакція, у результаті якої молекули забирають тепло з бляшанки чи пляшки.
Спосіб №2
Якщо льоду немає, то допоможе балончик стисненого повітря, скотч і пластиковий контейнер.
Спочатку треба зробити в пластмасовій стінці контейнера отвір діаметром трубки від балончика й проштовхнути її всередину. На дні контейнера варто розкласти пляшки пива і міцно примотати скотчем кришку, а потім з'єднати балончик і трубку й випускати повітря. Уже за хвилину напій охолоне. Ефект Джоуля Томсона в дії!
Спосіб №3
Цей спосіб потребує мінімум засобів та зусиль, адже достатньо обгортути ємність із пивом тканиною (навіть шкарпетка згодиться), намочити тару з тканиною й поставити її на протязі. Процес теплообміну швидко змусить пиво охолонути на кілька градусів.
Раніше "Апостроф" повідомляв про корисні лайфхаки, як рятуватися від спеки вдома, на роботі й на вулиці.