RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Перетин кордону військовозобов'язаним і не лише: українцям пояснили важливі нюанси

Під час воєнного стану та загальної мобілізації населення військовозобов'язані не мають права перетинати кордон, однак існують винятки. Зокрема, це стосується деяких категорій осіб.

Про це повідомила адвокатеса, представниця Офісу простих рішень та результатів, кандидатка юридичних наук Мирослава Чорноусько "Телеграфу".

Хто може виїхати за кордон

Якщо чоловік віком від 18 до 60 років має оформлену інвалідність, і його зняли з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби, то його випустять за кордон за наявності наступних документів:

  • посвідчення, що підтверджує статус особи з інвалідністю;
  • пенсійне посвідчення або посвідчення, яким підтверджується призначення відповідної соціальної допомоги (де вказано групу та причину інвалідності);
  • довідка для отримання пільг особою з інвалідністю, яка не має права на пенсію чи соцвиплату;
  • довідка МСЕК (форма 157-1/о).

Також виїхати за кордон може чоловік, який супроводжує людину з інвалідністю 1 або 2 групи (якій потрібен постійний догляд).

Крім того, чоловіки, які виховують (незалежно від біологічного батьківства за умови наявності відповідних документів) трьох і більше неповнолітніх дітей і мають свідоцтва про народження дітей/їх нотаріально засвідчені копії. Також потрібно мати:

  • свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю дітей;
  • рішення суду (про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком);
  • посвідчення батька багатодітної сім’ї;
  • рішення суду про призначення аліментів на утримання дітей та довідки з виконавчої служби про відсутність заборгованості зі сплати аліментів.

Разом з цим право на виїзд мають чоловіки, які самостійно виховують одну або дві дитини, якщо в нього крім свідоцтва про народження дитини (дітей) є: свідоцтво про смерть матері / рішення суду про позбавлення її батьківських прав / визнання безвісно відсутньою або оголошення померлою.

Щодо виїзду тимчасово непридатних до служби строком до 6 місяців з подальшим проходженням ВЛК, то якщо вони мають документи з підтвердженням непридатності - виїзд дозволено.

Водночас обмежено придатні до військової служби чоловіки під час війни не можуть перетинати кордон.

Дозвіл на виїзд ухвалює Державна прикордонна служба в пункті пропуску за результатами вивчення всіх документів і з’ясування усіх обставин та фактів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як з України випускатимуть чоловіків із судимістю.