RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Мобілізація вже йде за іншим принципом: кого шукають насамперед

Зараз у Збройних силах України вистачає людей, усі регіони виконали план на 100 і більше відсотків, а потреби в доукомплектуванні військових частин порівняно з початком повномасштабної війни з РФ зменшилися в десятки разів.

Про це сайту liga.net розповів начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

За його словами, більшість із тих, хто хотів і був мотивований і мав бажання, вже воюють з агресором. Але з огляду на те, що потреба в доукомплектуванні частин сьогодні зменшилася, нинішніх добровольців вистачає. У кожному територіальному центрі на обліку є черги із добровольців, кількість яких зараз важко назвати.

Водночас комплектування армії зараз відбувається за системою, коли до кожного підрозділу набирають людей не за кількістю, а за спеціальностями, яких не вистачає на даний момент.

Зокрема, зазначає полковник СБУ, ветеран АТО, депутат, секретар Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко, ЗСУ потрібні механіки-водії танків та навідники-оператори танків. У цей час зараз приходь терцентр колишній медик, яких поки що вистачає. Він буде в черзі, але сенсу його мобілізувати немає, оскільки зараз потрібні танкісти. Якщо серед добровольців їх немає, доводиться роздавати повістки та забирати на службу навіть тих, хто не виявляв бажання, але він необхідний.

Крім того, за словами Костенка, сьогодні у ЗСУ вистачає піхотинців, тому їх не набирають. Водночас у регіонах шукають водіїв, а також – операторів протитанкових ракет, яких дуже не вистачає.

Він зазначає, що є багато без досвіду, які не служили в армії. У цій ситуації швидше мобілізують тих людей, які вже служили, на яких держава вже витратила час та кошти. Їм потрібно лише трохи навчитися і вони зможуть більш ефективно захищати країну.

Крім того, доукомплектування військових частин у країні відбувається за територіальним принципом. За словами Горбача, якщо, зокрема, потрібно доукомплектувати військові частини у Закарпатському регіоні, то пошуком нових людей займеться Закарпатський територіальний центр чи його сусіди.

"Якщо потрібні гранатометники, а на обліку в конкретному територіальному центрі їх немає, то шукатимуть у найближчих центрах", – каже Горбач.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чи можуть викликати у військкомат без повістки, наприклад, телефоном.