RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Глухий кут, нова криза біженців чи крах Росії: Guardian назвав сценарії закінчення війни в Україні

Повномасштабна російсько-українська війна триває вже пів року, однак за цей час країна-агресор РФ не досягла жодної стратегічної мети і зазнала рекордних втрат. Водночас Збройні Сили України поки що не готові до широкомасштабного контрнаступу.

Про те, які можуть бути сценарії продовження війни на наступні пів року, розповіли офіційні особи та представники громадськості на святкуванні Дня Незалежності у Львові, передає The Guardian.

Повномасштабна війна триватиме щонайменше рік, але зараз інтенсивність бойових дій зменшилась

Ні Україна, ні країна-терорист Росія не підуть на припинення війни без досягнення своїх цілей. Українці прагнуть повернути всі окуповані території, а російські окупанти продовжувати криваву війну. Зараз сторони борються за імпульс, який дозволить отримати перевагу над противником.

Україна прискорить крах Росії завдяки партизанським рейдам

Збройні Сили України поки що не мають достатньо засобів для широкомасштабного контрнаступу, але головна перевага української армії - мобільність і високоточні удари. Зокрема, для визволення Херсону українські військові знищують бази російських окупантів та роблять рейди глибоко за лінією фронту, ліквідуючи живу силу та техніку ворога.

За словами радника глави ОП Михайла Подоляка, ЗСУ мали на меті "створити хаос у російських військах", щоб знизити військовий потенціал ворога.

Росія хоче просуватися вперед, але, імовірно, зосередиться на утриманні зайнятих територій

Країна-терорист РФ не має нового наступального плану, окрім як масованих артилерійських обстрілів, руйнування міст і сел для прокладання собі шляху вперед. Однак прогрес окупантів надто повільний, зокрема, тому що їм довелося передислокувати частину сил для посилення на Херсонському напрямку.

"Можливо, Кремль не досяг того, на що сподівався на початку війни, але зараз Росія утримує значні частини української території на сході та півдні та активно говорить про проведення референдумів про анексію. Оскільки прохолодна погода швидко наближається, вона, ймовірно, зосередиться на консолідації того, що має", - припускають у The Guardian.

Зима поглибить кризу біженців

Зима важлива в стратегічному плані для України й Росії. Утім, зараз Україну хвилюють гуманітарні питання, адже російське окупаційне військо відрізало Донецьку область та інші прифронтові райони від газового опалення та інших комунікацій, продовжуючи терор цивільного населення.

За словами чиновника, який спеціалізується на гуманітарних питаннях, взимку перетнути кордон з Польщею можуть 2 мільйони людей.

"Росіяни сприймають зиму як можливість. Україна побоюється, що Росія націлиться на її енергетичну мережу, загостривши дилему опалення, і може просто вимкнути величезну Запорізьку атомну електростанцію. Москва також хоче продовжити "біль" Заходу через витрати на енергоносії та має всі стимули для посилення тиску. Весна, однак, може стати часом для відновлення атаки – кожна сторона захоче поповнити запаси та підготуватися до того, що, ймовірно, буде ще одним сезоном боїв", - прогнозують у The Guardian.

Захід повинен вирішити, чи хоче він, щоб Україна перемогла, чи просто трималася

З початку повномасштабної російсько-української війни Захід жодного разу не надав Україні достатньо артилерії чи іншої зброї, наприклад, винищувачів, яка б дозволила ЗСУ відкинути російських окупантів. Хоч політики говорять про необхідність повернути росіян на довоєнні кордони, але не дають для цього достатньо засобів.

Крім того, в Україні зростають гуманітарні потреби, зокрема, потрібно кошти на реконструкцію зруйнованого ворогом житла. І ці потреби може закрити масштабна міжнародна фінансова й гуманітарна допомога для українців.

Читайте також матеріал "Апострофа": Капкан для російського ведмедя: основні підсумки шести місяців війни