RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

На носі - 1 вересня: як навчатимуться школярі у Києві, Харкові та інших містах

Уже зовсім скоро, 1 вересня, незважаючи на продовження повномасштабної війни з РФ , в українських школах розпочнеться новий навчальний рік. У деяких містах діти все ж таки сядуть за парти, в інших - навчатимуться виключно дистанційно.

"Апостроф" розповідає, як цього року отримуватимуть освіту у різних українських регіонах.

У деяких українських містах школи працюватимуть лише онлайн. Так, усі заклади загальної середньої освіти Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей працюватимуть за дистанційною формою. Не працюватимуть також за формою закладу у Запорізькій та Одеській областях. Очна система частково працюватиме у Києві, Львові, Полтаві, Ужгороді, Івано-Франківську, Чернівцях, Вінниці, Луцьку, Тернополі.

Київ

У столиці з 421 муніципальної школи лише в онлайн-режимі працюватимуть 22 навчальні заклади, тому що в їхніх приміщеннях та поряд з ними немає укриттів. 95% столичних шкіл працюватимуть у змішаному форматі – і очно, і онлайн. Очному навчанню віддали перевагу цього року 132 тис школярів. Незалежно від того, яку форму обрали учні, під час повітряної тривоги освітній процес обов'язково перериватиметься: вчителі та їхні учні організовано повинні пройти в укриття і бути там до кінця тривоги.

Харків

Російські окупанти продовжують знищувати харківські школи. Незважаючи на це, 1 вересня 2022 року навіть понівечені школи розпочнуть навчальний рік 2022/2023. Більше того, вони намагаються утримати своїх учнів будь-яким способом та пропонують різні варіанти здобуття освіти онлайн.

З огляду на непросту ситуацію школам цього багатостраждального героїчного міста доводиться постаратися, щоб утримати учнів, які залишили рідне місто. Для цього тут розробили два формати навчання — синхронний дистанційний для тих, хто не поїхав та асинхронний для тих, хто ходить до шкіл в інших країнах світу.

Повідомляється, що розклад дзвінків у школах цього року буде "довоєнним", але деякі уроки, за словами педагогів, триватимуть не більше 25 хв у режимі онлайн, решту часу використовуватимуть для самостійної роботи.

Львів

У цьому місті також діятиме змішана форма навчання. Кожна школа сама обирає свій формат навчання. У більшості навчальних закладів міста укриття не розраховані на кількість дітей, які там навчаються, тому все ж таки навчання проходитиме у різних формах. Тобто чергуватимуть дистанційні дні з офф-лайн навчанням. У 2022 році заняття будуть проводити відповідно до вимог безпеки. Під час оголошення тривоги вчителі та учні повинні спускатися в укриття. Дитячі гуртки та груп продовженого дня також працюватимуть у школах, але можуть бути обмеження щодо кількості дітей у класах.

Чернігів

Майже всі школи в цій області, враховуючи близькість до кордону, навчатимуться виключно онлайн, хоча деякі школи загалом готові пустити дітей за парти. У деяких районах ще продовжуються батьківські збори, батьків опитують, чи згодні чи не згодні на очне навчання дітей. Є місцеві жителі, котрі виступають виключно за дистанційне навчання. Згодом ситуація може бути скоригована.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, в яких містах точно не буде очного навчання у 2022 році.