RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Виїзд студентів іноземних вузів з України: адвокат пояснив поточну ситуацію

В Україні під час дії військового стану студентів іноземних вишів не випускають за кордон. На даний момент не відомо, чи почнуть випускати даних студентів з країни. Але є документи, за якими можна виїхати.

Про це повідомив адвокат Богдан Пересада на B2BConsult.

У статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", згідно якої не підлягають призову під час мобілізації студенти денної або дуальної форм здобуття освіти, не повідомляється про країну навчання чи інші обмеження.

"Перетнути державний кордон на виїзд з України можуть громадяни України здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі), які також не підлягають мобілізації", - написав Пересада.

Він прогнозує, що виїзд студентів до іноземних вишів знову буде вільним, тому що їх багато, а рішення щодо заборони їм виїзду викликало масове невдоволення.

"Також, можливо, що нормативним актом, яким знову дозволять виїзд студентів, буде змінено перелік необхідних документів", - вважає юрист.

Так, наразі для перетину кордону треба мати відстрочку від призову, яку оформляють у військкоматі за місцем приписки або перебування на підставі документів з вишу, де навчається такий студент. Також треба мати такі документи, на підставі яких, прикордонники мають право випустити людину за межі України:

  • дозвіл або довідку на перетин кордону від керівника відповідного військкомату за місцем приписки;
  • документи, які підтверджують навчання в іноземному ВУЗі: студентський квиток, студентська віза, перекладені, нотаріально засвідчені документи навчання у закордонному ВУЗі, виклик на навчання або документ, що підтверджує право на тимчасове проживання в країні у зв’язку з навчанням, контракт на навчання та проплати по ньому;
  • військово-обліковий документ, на якому є відмітка про відстрочку від призову за мобілізацією.

"Чим більше документів щодо навчання Ви надасте до військкомату та на кордоні – тим краще. Вищенаведені документи (на підтвердження навчання) повинні бути апостильовані у країні навчання, відповідно завірені оригінали мають бути передані Вам в Україну, після цього переведені на українську з нотаріальним посвідченням цього перекладу", - зауважив адвокат.

Водночас, якщо немає апостилю, то можна це аргументувати тим, що, наприклад, видані документи у Польщі повинні прийматися в Україні без додаткової легалізації, оскільки між країнами укладено Договір про правову допомогу. Про це свідчить стаття 15 Договору "Визнання документів".

Тому документи, що на території однієї зі сторін відповідного Договору визнаються офіційними, вважаються такими на території іншої сторони цього Договору, а значить достатньо їх перекладу із нотаріальним посвідченням.

Також юрист попередив, що треба надавати до територіального центру комплектації та соціальної підтримки не оригінали документів, а їхні нотаріальні копії та нотаріально посвідчений переклад. Далі військкомат ставить штамп у військово-обліковому документі та дає студентові довідку про відстрочку.

Документи до військкомату із заявою про надання відстрочки можна надіслати Укрпоштою цінним листом із описом вкладення, що буде доказом разом із фіскальним чеком, що студент повідомив військкомат про наявні підстави для відстрочки від мобілізації.

Нагадаємо, юрист пояснив, чи загрожує покарання чоловікам, які виїхали з України до 24 лютого.