RU  UA

Колосальні втрати та низький рівень підготовки: генерал розповів про великі проблеми з боєздатністю армії РФ

Російські приватні військові компанії несуть колосальні втрати, що означає фактичну втрати боєздатності в лавах окупантів. Війська, які мали б використовувати на окремих напрямках у якості диверсантів, працюють у полі, тому ніяких перспектив в Україні вони не мають.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив Голова Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках, генерал армії України Микола Маломуж.

"Приватні військові компанії – це підрозділи під контролем військової розвідки російської федерації. Вони формувалися як приватні, щоб не бути в штаті. Вони виконують брудну роботу за кордоном: в Сирії, в Африці, в інших місцях, а з 2014 року і в Україні. Вони тут діяли – і "Вагнер", і інші приватні компанії. Тобто (ПВК формувалися – ред.), щоб зняти з себе відповідальність як з держави, з іншого боку не компенсовувати тим особам, які загинули чи поранені, тому що укладали контракт приватні особи. З третього боку, щоб не рахувати втрати", - пояснив Маломуж.

За словами військового, приватні компанії несуть величезні втрати.

"Ми бачимо, що втрати надзвичайні, тому що приватні компанії – це оборонні структури, які виконують спеціальні завдання. Наприклад, з проникнення на територію, диверсійні операції. Їх сьогодні використовують в польовому форматі, що не притаманне для спецназів, а тим більше для приватних компаній. Це фактично їхнє невміння вести наступальні операції. Відповідно, це великі втрати під вогневими засобами, а тут уже ніякий спецназ і ніякі навички не допоможуть. Коли б'ють HIMARS, М270 – потужні ракетні комплекси – там знищується все: і приватні компанії, і не приватні, всі ці мобілізовані, їхня техніка", - зазначив генерал.

Утім росія відмовляється визнавати втрати серед так званих "приватників", оскільки вони не перебувають у штаті збройних сил.

"Відповідно, ми бачимо, що ці втрати вже колосальні, тому що використовуються не за призначенням війська. Це втрати 40-50%. Втрати 30% – це вже втрата боєздатності частини, навіть приватної. 40% – це фактично модель до розформування або перегрупування і повного поповнення. Це те, що сьогодні вказує на втрату боєздатності. Вони сьогодні функції по наступальних операціях, по спецопераціях виконати практично не можуть. І це провал тієї моделі-прикриття, що вони формують професійні компанії, які надзвичайно потужно діють на окремих напрямках в плані диверсій, проведення проривних ситуацій. Сьогодні ці функції повністю провалилися. Я думаю, перспектив у цих компаній на території України немає", - наголосив Маломуж.

На думку генерала, однією з основних причин втрати боєздатності приватними військовими компаніями є низький рівень підготовки людей. Раніше були певні критерії відбору до ПВК, однак зараз туди беруть усіх.

"Чому вони гинуть? Раніше вони пишалися тим, що туди беруть професіоналів, були навіть критерії: беруть із військових спецназів, беруть з ФСБ, Росгвардії. Сьогодні вже немає таких людей. До тисячі осіб ще є професійного рівня. Всі інші – ті, кого вони зібрали по губерніях, по колоніях, серед цих національних меншин, яких вербували в Москві, в Санкт-Петербурзі, які працювали там, і приватні контракти. Якраз ці "приватники", які з'явилися за останні пів року, фактично, це люди, які не мають потужної військової підготовки, не мають високого фахового рівня, не освоїли техніку й озброєння на тому високому рівні, який був притаманний спеціальним підрозділам та приватним компаніям, які пишалися, що вони мають надзвичайні можливості. Це вже знецінення і професійне, і фактичне, і найголовніше – фізичне. Їх практично знищують наші Збройні сили України на різних напрямках діяльності", - резюмував Маломуж.