RU  UA

Окупанти не готувалися до оборони: що відбувається в армії РФ і чи здатні військові на переворот

Ще у перші дні війни полонені росіяни розповідали, що їхали на навчання. Тепер же, після контрнаступу на Харківському напрямку, окупанти говорять, що їх примусили, але самі вони начебто не стріляли.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів заступник голови Служби безпеки України 2014-2015 рр, генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун.

За його словами, росіяни не збиралися оборонятися в Харківській області, оскільки у них немає "концепції оборони". Вони збиралися тільки наступати.

Тим більше, зазначає Віктор Ягун, російські солдати все роблять виключно по команді й якщо їм не командували згори готуватися до оборони, то вони й не готувалися.

Основна маса росіян вірять тому, що їм говорять по телевізору. Є численні перехоплення, коли матері говорять солдатам, що на фронті все зовсім не так погано, як ті розповідають домашнім, насправді все там добре. У той же час військові, які знаходяться на фронті, знають ситуацію з середини і не мають бажання воювати. Тому підрозділи, сформовані з людей, які вже відступали перед українськими військами, мають низьку психологічну мотивацію, зазначив генерал-майор запасу СБУ. І частина з них, помічаючи поганий стан забезпечення військ, веде переговори про здачу в полон.

"Ця ситуація аналогічна тій, яка спостерігалася на початку Другої світової війни, коли недовіра особового складу до командирів, які гнали їх на кулемети, завершилася катастрофою і здачею в полон трьох мільйонів військовослужбовців", - нагадав Віктор Ягун, додавши, що це тривало доти, поки командування не розпочало масовий терор в військах.

У той же час, за його спостереженням, ймовірність того, що армія відмовиться виконувати накази і здійснить переворот, дуже низька. Адже у армії немає бойових генералів, здатних чинити опір Путіну та висловлювати власні думки. "Вони пов’язані не бойовим братерством, а корупцією", - підкреслив екс-заступник голови Служби безпеки.

Але ЗСУ постійно наступати неможливо та небезпечно, бо виснажуються люди, ускладнюється логістика, підвезення пального і боєкомплекту. Відірвавшись на велику відстань від центрів забезпечення, українські війська можуть потрапити в котел і втратити всі досягнення, висловив він свою думку.

Спроби ж Росії знайти мобілізаційне поповнення в Сибіру - практично безперспективні, бо там немає достатньої кількості людей, готових і здатних воювати. "Росіяни не готові до війни на виснаження", - переконаний Віктор Ягун.

На даний час Україна з допомогою союзників готується до зими, а росіяни прийшли в нашу країну в лютому місяці, проте не мали ніякої підготовки. І їхні ресурси аж ніяк не збільшилися. При цьому у ЗС РФ величезна проблема з озброєнням, - зазначив екс-заступник голови СБУ.

"Стрілецьку зброю, ППШ чи трьохлінійки, вони ще можуть знайти. Але нікому керувати підрозділами. Їм не вистачає сержантів і офіцерів. А важку техніку треба знімати зі зберігання, ремонтувати, модернізувати, міняти двигуни", - перерахував Віктор Ягун, додавши, що невідомо, чи є у росіян на складах необхідне обладнання. Принаймні, агресор вже знімає зі зберігання гаубиці 50-х років.

Нагадаємо, раніше ми писали, чим насправді воює Росія проти України.