RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Зброя "аналогов нет": чим насправді воює Росія проти України

Росія відправляє воювати проти України на передову своїх вояків російських не лише з автоматами 1976-го року випуску. Т.зв. "високоточна зброя", яку агресор використовує для ударів по території України, містить морально застарілі, низькотехнологічні компоненти.

Про це повідомляє видання New York Times з посиланням на доповідь незалежної групи Conflict Armament Research, яка займається ідентифікацією зброї, що використовується у війнах.

Зазначається, що британські аналітики вивчали російське озброєння на запрошення українського уряду.

Зокрема, співробітники Служби безпеки у співпраці з приватними дослідниками аналізували електроніку суперсучасних крилатих ракет та бойових вертольотів з РФ й з'ясували, що їх виробляють за допомогою технологій, яким багато-багато років. У той же час, комп'ютерні чіпи, у озброєні виготовлені західними країнами вже після 2014 року.

Тобто зброя, з якої окупанти ведуть обстріли українських населених пунктів, часто оснащена західними напрацюваннями попри санкції, які були запроваджені проти Росії після вторгнення в Крим.

Дослідники вивчили залишки трьох типів російських крилатих ракет, включно з найсучаснішою моделлю Х-55 та новітньою керованою ракетою "Торнадо-С". Усі вони містили ідентичні компоненти з маркуванням SN-99, які виявилися приймачами супутникової навігації, необхідними для польоту ракет.

Наразі Росія використовує однакові електронні компоненти в різних видах зброї, включаючи новітні крилаті ракети та бойові вертольоти, а більшість комп'ютерних чіпів, вироблені західними країнами вже після 2014 року, - сказав аналітик Дам'єн Сплітерс, який брав участь у підготовці доповіді.

Як Москва отримала деталі, що встановлені у боєприпасах, безпілотниках, комунікаційному обладнанні та авіоніці через законні чи тіньові закупівлі, поки що незрозуміло. Але обмеження поставок компонентів SN-99 сповільнить здатність РФ поповнювати запаси керованої зброї.

Нагадаємо, раніше британська розвідка озвучила проблеми армії Путіна в Україні.