RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Чому українським військовим не виплачують лікарняні: пояснення Фонду соцстраху

У разі тимчасової втрати працездатності військовослужбовців їм не виплачуються лікарняні – натомість, на час хвороби зберігається грошове забезпечення та передбачені додаткові виплати на час військового стану.

Про це розповіли у Фонді соціального страхування України.

Так, військовослужбовцям ЗСУ, які отримали пошкодження або захворіли, виплачується грошове забезпечення за останніми посадами за період звільнення від виконання службових обов'язків у зв'язку з хворобою та перебування на лікуванні в лікарняних установах.

Варто зазначити, що виплата грошового забезпечення здійснюється на підставі наказу керівника. Адже електронний лікарняний, який може бути автоматично сформований для військовослужбовця, не потребує обробки — за ним не потрібно проводити розрахунки та подавати заяву до Фонду соціального страхування України.

Крім того, під час військового стану військовослужбовці, які отримали травми, контузії, каліцтва, пов'язані із захистом України, отримують виплати до 100 тисяч гривень. Це стосується тих військовослужбовців, які перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров'я та переміщуються з одного лікарняного закладу до іншого. Також фінансову допомогу одержують і ті, хто перебуває у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком військово-лікарської комісії.

"Додаткова виплата передбачена для військовослужбовців, які перебувають на стаціонарному лікуванні з інших причин - 30 тисяч гривень (пропорційно розрахунку на місяць). Порядок виплати грошового забезпечення не залежить від місця лікування військовослужбовця - чи то військових, цивільних чи закордонних закладів охорони здоров'я", - йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що деталі щодо грошового забезпечення військовослужбовців можна уточнити на гарячій лінії Департаменту фінансів Міністерства оборони України: (044) 271-35-59.

Раніше ми писали, що треба знати про допомогу лікарняним українським бійцям.