RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Оформлення е-лікарняного: відповіді на найчастіші запитання

З 1 жовтня оформлення лікарняних листів в Україні відбувається в онлайн-режимі - тепер не потрібно приходити в лікарню, брати паперовий лікарняний і нести його на роботу.

Про нові правила оформлення лікарняних листів розповідає пресслужба Міністерства соціальної політики України.

Оформлення е-бланків

Жодних паперових бланків із зазначенням причин і часу хвороби більше оформляти не потрібно. Якщо ви захворіли, необхідно звернутися до сімейного лікаря, який проведе огляд і призначить курс лікування. В разі, якщо вам все ж доведеться піти на лікарняний, лікар оформить електронний документ - медичний висновок про тимчасову непрацездатність, що підтверджує вашу тимчасову непрацездатність протягом прогнозованого (лікарем - Ред.) періоду. На підставі цього документа буде сформовано е-лікарняний в Електронному реєстрі бланків непрацездатності - їх можна буде подивитися також і в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду України.

На що варто звернути увагу

При складанні лікарем медичного висновку рекомендується перевіряти правильність заповненої лікарем інформації. Крім того, на ваш телефон має прийти SMS-повідомлення від електронної системи охорони здоров'я E-health. Отримане повідомлення повинно містити 16-значний номер, який підтверджує, що це особисто ваш медичний висновок. Якщо не отримали повідомлення, потрібно перевірити актуальність внесеного в систему номером телефону.

Як можна дізнатися, чи успішно оформлений лікарняний

Фактом підтвердження успішного формування електронного лікарняного є отримання другого SMS-повідомлення, цього разу - від Пенсійного фонду України. Його ви отримаєте, якщо зареєстровані на порталі Пенсійного фонду України і там вибрали саме цей спосіб комунікації.

Важливо розуміти, що успішність формування саме електронного лікарняного залежить від наявності ваших даних у Реєстрі застрахованих осіб. Їх повинен подати ваш роботодавець. Крім того, не варто забувати, що в ряді випадків повідомлення може до вас не прийти.

Зокрема, від електронної системи охорони здоров'я повідомлення не прийде, якщо:

  • в системі вказано неактуальний номер телефону;
  • ви вибрали інший спосіб комунікації;
  • у вас змінилися персональні дані (наприклад, номер паспорта), а ви не повідомили про це лікаря;
  • якщо висновок був помилково створений не вам.

Від Пенсійного фонду повідомлення вам не прийде в таких випадках:

  • якщо ви в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду України не дали згоду на дистанційне інформування і вибрали інший спосіб комунікації;
  • в особистому кабінеті вказаний неактуальний номер телефону;
  • ви офіційно не працевлаштовані або не перебуваєте у трудових відносинах при формуванні висновку;
  • ви не є застрахованою особою, та ваші дані відсутні в Реєстрі застрахованих осіб;
  • ваш роботодавець не подав ваші дані для внесення до Реєстру застрахованих осіб.

Якщо електронний лікарняний не був сформований, вам слід запитати у лікаря, чи надходила відповідь з електронного реєстру листків непрацездатності. Необхідно також звернутися до роботодавця або на "гарячу лінію" Пенсійного фонду України.

Раніше ми повідомляли, що Фонд соціального страхування збільшив допомоги по тимчасовій втраті працездатності.

Також ми повідомляли про те, що потрібно робити для отримання допомоги малозабезпеченій сім'ї , і на який розмір розраховувати.