RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Корбан мав доступ до військової таємниці, не займаючи офіційної посади - військовий експерт

Після позбавлення Геннадія Корбана громадянства його соратниками була розгорнута кампанія на його захист, в її основі – твердження про роль бізнесмена в обороні Дніпра. Втім Корбан "очолює" структуру, не передбачену законодавством, і не займаючи офіційних посад мав доступ до військової таємниці.

Про це йдеться у блозі військового експерта, голови ГО "Всеукраїнська Люстрація" Олександра Куліковського для "Апострофу".

Корбана називали "керівником Центру тероборони Дніпра", "керівник Штабу тероборони Дніпра", "голова Штабу оборони Дніпропетровської області". Керівник управління полковник ЗСУ Валерій Курач пояснив: Геннадій Корбан не є військовослужбовцем, не обіймає керівних посад у структурі сил тероборони ЗСУ. Пресслужба Дніпровської міськради оприлюднила розпорядження Філатова від 28 лютого, з якого стало відомо, що Корбан - "керівник штабу ради оборони Дніпра". Проте раніше у листі до Зеленського Філатов назвав Корбана "керівником Штабу Територіальної оборони Дніпра". Нардеп Микита Потураєв надіслав запити до Сил тероборони, МОУ та Дніпропетровської ОВА, ті заперечили співпрацю з Корбаном.

Автор зазначив, що закон не передбачає створення Рад оборони міст, за винятком Києва та Севастополя.

"Борис Філатов мав би скликати сесію Дніпровської міської ради та винести цю пропозицію на її розгляд. Натомість мер фактично узурпував повноваження міськради та утворив нібито "орган військового керівництва" одноосібно… "Рада оборони Дніпра" – це де-юре нелегітимний орган, не передбачений законодавством і утворений одноосібно міським головою, який не мав на це жодних повноважень. Такі дії міського голови, принаймні, є поза законом, та мають ознаки загрози національній безпеці країни", - зазначає автор.

29 липня пресслужба Дніпровської міськради оприлюднила відповідь керівника Регіонального управління Сил ТрО "Схід", де йдеться, що представники Сил ТРО брали участь у засіданнях "Штабу ради оборони Дніпра", а головував Геннадій Корбан. Саме на його ім’я військові складали заявки щодо матеріально-технічного забезпечення своїх частин.

"Загалом (Корбан) видав матеріальних цінностей на понад 105 млн гривень. Виходить, що військові проводили наради, на яких були присутні люди, які з юридичної точки зору є "ніким", - пише експерт.

Раніше західні партнери висловлювали занепокоєння через "регіональні олігархічні мережі" в Україні, згадуючи Корбана, а журналіст Тім Вайт казав про можливі зв’язки Корбана та Філатова з рф.

Коли Корбан покидав Україну, він зазначив, що "відпросився" у керівника Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка: "Але чи підписував він підписку про нерозголошення державної таємниці?", - питає експерт. Він зазначає, що Корбан наполягає, що продовжує керувати "Штабом оборони Дніпра", перебуваючи за кордоном і не бувши громадянином України.

"Абсолютно стороння людина, користуючись хаосом у перші дні російського вторгнення, змогла дуже легко отримати доступ до секретної інформації про оборону, а також – впливати на ухвалення військових рішень", - підбиває підсумок автор матеріалу.