RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Підготовка плодових дерев до морозів та зими: як і що треба робити

Щоб сад наступного року радував щедрим урожаєм, восени необхідно подбати про нього і провести ряд робіт.

"Апостроф" розповідає, що треба зробити у саду восени.

Прибирання листя

Це допоможе захистити плодові дерева від захворювань та позбутися більшої частини комах-шкідників. Опале листя не підходить як мульча - воно лягає щільним килимом, не пропускає повітря до коріння і не дає грунту випаровувати вологу. Це негативно впливає на дерева.

Обрізання дерев

Якщо знехтувати обрізанням дерев восени, вони будуть більше схильні до захворювань. Осіння обрізка допоможе деревам легше перенести холоди і навесні швидше піти у зріст. Крім того, якщо крона не чищена, на ній накопичується сніг, і гілки можуть зламатися. Починати обрізання можна коли опадає листя.

Як провести обрізку:

  • видалити хворі та сухі гілки
  • видалити кореневу поросль
  • видалити слабкі гілки, що перехрещуються, ті що близько ростуть, гілки, що ростуть вгору вертикально, всередину і ті, які спрямовані вниз
  • обробити зрізи пастою, фарбою або будь-яким засобом з фунгіцидними властивостями

Обприскування дерев

Шкідники ховаються в деревах від холодів, тому осінь - час обприскати їх. Шкідники загинуть та не зможуть відкласти яйця. Це значно знизить їх чисельність і навесні комахи не зможуть нашкодити молодому листю та квіткам дерев. Обприскування слід провести також і від грибкових інфекцій.

Підживлення дерев

Осіннє підживлення допоможе рослинам відновитися після сезону росту та плодоношення, зміцнить їх імунітет і допоможе успішно перезимувати. Удобрюють дерева та чагарники після збирання врожаю фосфором та калієм. Азотовмісні та комплексні добрива восени не використовуються, оскільки вони стимулюють зростання нових пагонів, які загинуть узимку. Дерево лише дарма витратить сили на формування зеленої маси.

Полив

Суха або промокла на 2-3 см земля з приходом морозів промерзає. Через це підмерзає коренева система дерев, особливо якщо мало снігу. Поливають дерева при температурі близько 10 градусів та у хорошу погоду. Ґрунт необхідно зволожити на глибину 1 м.

Мульчування ґрунту

Як мульчу можна використовувати сіно весняної косовиці, тому що в ньому майже немає насіння. Така мульча перегниє під снігом і стане добрим добривом. Також підійде тирса листяних дерев. Якщо цього немає, можна накрити ґрунт навколо дерева нетканим матеріалом та присипати зверху землею.

Захист від гризунів

Для захисту від гризунів восени деякі садівники білять стовбури дерев вапном. З цією метою можна обв'язати стовбури лапником голками вниз, крафтовим папером, будівельними бинтами або, на крайній випадок, старими колготками. Весною важливо вчасно зняти такий захист, щоб уникнути запрівання кори.

Раніше "Апостроф" розповідав, що можна посадити восени в саду та на городі.