RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Чим відрізняється видача повісток на вулиці та за місцем проживання: важливе уточнення

Під час загальної мобілізації населення повістки у військкомат можуть вручати на блокпостах, у громадських місцях та приносити додому, на місце навчання чи роботи. У першому випадку - їх видають за випадковим принципом, а в другому - відповідно до завдань Генштабу.

Про це повідомив юрист Андрій Новак для УП_Життя.

Якщо людині принесли вже заповнену повістку додому, на місце роботи чи навчання, то це значить, що є така необхідність у зв'язку з мобілізаційними завданнями. Як відомо, повістки бувають різними, тому їхнє вручення не дорівнює мобілізації.

"Якщо на вулиці вручають повістки – їх вручають рандомно чоловікам, яких бачать. Якщо повістки вручають вдома, усе залежить від мобілізаційних завдань від Генштабу. Наприклад, Генштаб сказав зібрати по якомусь району певну кількість артилеристів, радистів", - пояснив Андрій Новак.

У такому разі керівники військкоматів виписують повістки військовозобов’язаним залежно від наявної інформації про них: кваліфікація, сімейний стан, стан здоров'я тощо.

За словами юриста, якби всі військовозобов'язані дотримувалися закону й вчасно повідомляли військкомати про своїх сімейних і персональних даних, не було б ситуації з масовою видачею повісток на блокпостах чи в громадських місцях.

"Воєнком не знає про людину нічого. У його картці записано, що людині, умовно, 20 років, у неї немає інвалідності, немає дітей. А ситуація могла вже змінитися. Якби люди оновлювали інформацію про стан здоров’я, навчання, сімейний стан, зміну місця проживання, військкомати знали б, де і кому видавати повістки першочергово, а кому взагалі не видавати", - наголосив Новак.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як повторно отримати відстрочку від призову.