RU  UA

Перевагу в арті росіяни втратили: відновлювати переправу біля Каховської ГЕС безглуздо

Збройні Сили України нанесли серію високоточних ударів з HIMARS по мосту біля зайнятої окупантами Каховської ГЕС, внаслідок чого проїзд по ньому став неможливим. Відновити переправу росіяни не мають шансів, оскільки українські сили тримають її під вогневим контролем.

Про це розповів ветеран АТО, екс-командир взводу батальйону "Айдар" Євген Дикий.

"Нехай намагаються відновити, але це нелогічні дії. Цілком очевидно, що як тільки вони її відновлять, по ній знову прилетить. У них немає жодного шансу відсунути наші частини на таку відстань, щоб ця переправа вийшла з-під нашого вогневого контролю. точки зору було б логічніше спробувати знайти альтернативи", - зазначив він.

Ветеран наголосив, що жодна з альтернатив не матиме такої пропускної спроможності, як переправа, оскільки це була стаціонарна автомобільна дорога. Проте понтонами окупанти щось доставляють.

"А кожен понтон не підстрелиш і не втопиш. Тому постачання утруднене, але не нульове", - пояснив Дикий.

Він додав, що росіяни практично не мають можливості переправляти важку техніку, але можуть використовувати ту, яка вже є на правому березі, а її дуже багато.

"До того, як ми взяли під вогневий контроль дніпровські мости, вони встигли туди завезти танки, артилерію та ще багато. Але в будь-якому випадку все воно поступово виводиться з ладу, а із заміною тепер проблема. Але як показує практика, критичніше не стільки підвозити нову техніку, скільки боєкомплект до наявної техніки. Поки що це їм вдається, але зовсім не в тій кількості, коли працювали мости", - описав ситуацію ветеран.

Водночас до того, щоб російська артилерія замовкла, за його словами, ще дуже далеко. Однак про вогневий вал, що було єдиною сильною стороною окупантів, вже не йдеться.

"Якщо ще кілька місяців тому ми були змушені визнавати, що за артилерійським вогнем у них перевага в десятки разів, то тепер у Херсонській області вже один до одного", - резюмував Євген Дикий.

Як повідомляв "Апостроф", ЗСУ продовжують контрнаступальні операції в Херсонській області, від російських окупантів звільнили села Правдине та Новопетрівку.