RU  UA

Як змінилися ЗСУ за роки війни: генерал назвав три ключові пункти

З 2014 року Збройні сили України пройшли важливе реформування, після чого українська армія більше відповідає системі НАТО від підготовки до управління.

Про це в ефірі програми "Фронт Бадрака" на Апостроф TV розповів Командувач угруповання сил та засобів оборони Києва, начальник штабу Командування сухопутних військ ЗСУ, Герой України, генерал-лейтенант ЗСУ Олександр Павлюк.

За його словами, у 2014 році офіцери зрозуміли, що Україні доведеться воювати з Росією до тих пір, поки країна-агресор буде існувати. На початку збройної агресії дві держави суттєво відрізнялися одна від одної, якщо брати до уваги потенціал у техніці та особовому складі.

"Тому принципи, підготовка і система управління країн НАТО – це найбільш дієва система, що нам підходила.Крім того, ми бачили себе серед членів цього Альянсу, тому що тільки в потужному силовому альянсі країн ми могли себе почувати в безпеці. Тому з 2014 року ми займаємося за стандартами і системою НАТО.Основні питання, які ми взяли, – це в першу чергу відкинути все, що не потрібне для війни. Відкинути всі муштри, абсолютно не потрібні для війни тренування, особливо стройове тренування. Тому від цього ми відійшли і за натівською системою готуємо людей", - продовжив Павлюк в ефірі програми на Апостроф TV.

Читайте також: Здавалося б, до чого тут "Рамштайн": як Україні зберегти інфраструктуру

Одним з ключевих моментів реформи також була свобода дії для командирів, щоб вони мали ініціативу на полі бою. Радянська система передбачала, що офіцери перебувають в рамках відповідних статутів і настанов, і тому не можуть робити "зайвих кроків".

Відмова від таких стандартів, за словами Павлюка, продемонструвала свою ефективність на початку збройної агресії та повномасштабного вторгнення ЗС РФ. Останньою важливою реформою, як зазначив генерал-лейтенант, була система планування управління, завдяки якій ЗСУ перейшли на принципи Північного Альянсу.

"Командир на основі одного з варіантів, який йому пропонує штаб, де є колективне рішення, продумане, обґрунтоване, з плюсами і мінусами того чи іншого варіанта - обирає уже один із тих варіантів.Тому за ці роки ми кардинально змінили наші Збройні сили. Можливо, це не так помітно, тому що це величезна робота, яка постійно проводилася в ході ведення бойових дій, де половина Збройних сил якраз знаходилася на лінії зіткнення, а половина відновлювала боєздатність. Чотири тренувальні місії НАТО вже з 2015 року почали готувати наші підрозділи", - продовжив Павлюк та додав, що на сьогоднійшній день ЗСУ більше відповідають системі НАТО у сфері підготовки та управління.

Також читайте матеріал "Апострофа" повністю: ЗСУ роблять неможливе, фахівці НАТО шоковані - генерал Олександр Павлюк