RU  UA

Чому Берлін не поспішає допомагати Україні зброєю: озвучено низку причин

Німеччина не поспішає постачати озброєння в Україну, тому що має величезні проблеми у власній армії. Лише 71% військової техніки в Бундесвері - у стані боєготовності.

Про це у коментарі Апостроф ТV розповів політолог Дмитро Стратієвський.

Читайте також: Рішення не можна відкладати: у Німеччині закликали прискорити процес передачі танків Україні

Він зазначив, що існує думка про те, що Німеччина як велика держава Європейського Союзу та один з найбільших експортерів озброєння у світі, має достатній потенціал для постачання зброї для української армії. Насправді - вона хибна.

"Бундесвер досить слабкий, це досить слабка армія. Багато років він хронічно недофінансувався і сприймався не як повноцінна армія, яка в разі війни протистоятиме на полі бою іншої професійної армії, а як якась поліцейська миротворча сила", - зауважив він.

Хоч багато генералів у Німеччині кажуть, що мають допомагати Україні, але є величезні проблеми у самій німецькій армії.

"За відкритими даними, лише 71% військової техніки в Бундесвері перебуває в стані боєготовності. Тому Німеччина готова допомагати Україні постачати важке озброєння, але питання у графіку поставок та реальних можливостях. Тим більше, ми говоримо про військову техніку, яка коштує дуже багато. Наприклад, IRIS-T - це близько 140 мільйонів євро у базовій комплектації, а кожна ракета - понад 400 тисяч євро", - повідомив він.

Політолог зазначив, що допомога буде, однак німецька промисловість дуже довго стояла на рейках конверсії. Усі великі компанії військово-промислового комплексу у приватних руках.

"Вплив і частка держави у них дорівнюють нулю. Це компанії приватного бізнесу, яким потрібні гроші та якийсь час, щоб переробити свою промисловість на військові рейки. Головні зразки військової техніки, які постачає Німеччина до інших країн, на яких вона заробляє мільярди, це військові кораблі. А кораблі зараз в українській обороні мало чим необхідні", - наголосив Дмитро Стратієвський.

Раніше "Апостроф" писав, що Федеративна Республіка Німеччини передала Україні обіцяні ракетні системи залпового вогню Mars II, а також бронетранспортери Dingo.