RU  UA

Куди Росія може перекинути війська із Херсона: в Україні оцінили загрозу

Теоретично та практично перекидання російських військових зі звільненого Херсону на східний напрямок та в Білорусь для наступу з півночі - цілком реальний сценарій.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів експерт з міжнародної безпеки Тарас Жовтенко.

За його словами, десантники не дуже ефективні в обороні, а в наступі можуть розкрити весь свій потенціал. "Тому, дійсно, ці підрозділи можуть бути перекинуті на найбільш проблемні для нас напрямки східного фронту, щоб посилити наступальні операції", - не виключає експерт.

Читайте також: "Соромно бути росіянином, нас попустили українці": як у Росії відреагували на втечу з Херсона

На південному напрямку росіяни отримали катастрофічні втрати, як територіальні, так і живої сили, які їм треба компенсувати хоча б якимись мінімальними перемогами чи навіть ілюзією перемог.

"І от ці найбільш проблемні для нас ділянки фронту можуть стати пріоритетними для росіян, щоб принаймні в телевізорі показати, як вони тримаються та наступають на сході", - розповів Тарас Жовтенко.

Навіть сама загроза наступу з Білорусі змушує Київ утримувати досить серйозні резерви на північному напрямку, не даючи змоги ЗСУ вивільнити додаткові ресурси, які б можна було використати на південному та східному напрямках. "І це виконує задачу-мінімум для Росії", - зазначив експерт, додавши, що це не означає, що з воєнно-стратегічної точки зору цей напрямок дозволить росіянам хоч якось вирівняти ситуацію на полі бою.

За різними оцінками, для наступу з півночі Путін та Лукашенко можуть зібрати до 30 тисяч російсько-білоруського контингенту. Але це досить обмежена кількість, і росіяни вже по іншому дивляться на оборонний потенціал Збройних сил України й самі мають реалістично оцінювати, на скільки днів їм вистачить цієї регіональної групи військ, - підкреслив Тарас Жовтенко.

Нагадаємо, що ЗСУ влаштували росіянам такі умови перебування у Херсоні та околицях, що їм просто нікуди було подітися, окрім як покинути територію.