RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

ЗСУ розширили масштаб контрнаступу: свіжі карти боїв

Українські бійці продовжують просуватися углиб Луганської області у той час, як рашисти активізувалися на Донеччині – ЗСУ дають їм гідну відсіч.

Про це повідомляють аналітики Інститут вивчення війни (ISW).

Схід

Українські захисники продовжують контрнаступ у районів Сватового та Кремінної. Російські пропагандисти заявляють про те, що окупантам за допомогою артилерії та авіації вдалося запобігти атаки ЗСУ у напрямку Новоселівське та Коломичиха, біля Макіївки, Майданчика та Червонопопівки.

Читайте також: Як зміниться перебіг війни в Україні взимку: прогноз Пентагону

Водночас, Генштаб України заявляє що українські бійці відбивали атаки російських військ за 16 км на північний захід від Сватового в районі Стельмахівки та на південь від Кремінної в районі Білогорівки, при цьому намагаючись атакувати російські оборонні споруди в районі Сватового. Також проводилися наступальні операції в районі Куземівки. Українські операції на південь від Кремінної створили ще один активний сектор українського контрнаступу в Луганській області.

Варто зазначити, що росіяни продовжують активні дії у Донецькому напрямку – за словами заступника начальника Головного оперативного управління Олексія Громова, російські війська намагаються перейти адміністративний кордон Донецької області, що робить ситуацію досить складною. Він наголосив, що лише за останній тиждень між українськими та російськими військами на Донеччині сталося 500 бойових зіткнень.

Так, згідно інформації Генштабу України, українським військам вдалося відбити атаки російських військ за 34 км на північний схід від Бахмута в районі Верхньокам'янського та Соледара. Також, ЗСУ дали гідну відчіс рашистам за 28 км на південний захід від Авдіївки в районі Невельського, Мар'їнки та Первомайського. Також, зазначається, що російські сили перекинули 400 осіб із підрозділів спеціального призначення швидкого реагування Росгвардії до Маріуполя Донецької області.

Зазначається, що у Рубіжному Луганської області, а також у Каховському районі Херсонської області посилюються фільтраційні заходи - російські війська запровадили обмеження на пересування у Рубіжному з боку Кремінної та Варварівки Луганської області.

Південь

На східному березі Херсонщини російські окупанти продовжують проводити оборонні операції, забезпечуючи безпечні шляхи постачання зброї. Окрім цього, окупанти відходять далі в тил Херсонської області, щоб уникнути збитків від українського вогню. У той же час, українські сили контролюють територію поблизу окупованого Криму, завдяки контролю над Західним берегом Дніпра.

На супутникових знімках від 15 листопада видно, що російські війська збудували додаткові оборонні позиції у Чкалові, населеному пункті приблизно за 55 км на південь від нинішньої лінії фронту на Дніпрі.

17 листопада українські війська продовжували завдавати ударів по російських військових об'єктах та районах зосередження на східному березі Херсонської області та в тилу Запорізької області. За повідомленнями в соціальних мережах, українські удари були завдані під Чаплинкою (50 км на південь від Дніпра) і Каланчаком (58 км на південь від Дніпра). На кадрах, опублікованих українськими військовими джерелами, видно, як українські війська завдають удару російському бронетранспортеру в Олешках на південь від Херсона. Російські ЗМІ додатково повідомили про удари української сторони по адміністративній будівлі у Новій Каховці. Український Генштаб повідомив, що український удар знищив російський штаб у Мелітополі Запорізької області.

Раніше ми писали, чому переговори з Путіним не завершать війну в Україні.