RU  UA

Загроза атаки на Україну з Білорусі: наскільки реальним є сухопутний сценарій і який план у Кремля

Росія може використовувати територію Білорусі для ракетних атак по Україні, однак на сухопутний напад навряд чи зважиться через збудовану міцну оборону на кордоні.

Про це у коментарі Апостроф ТV розповів військовий експерт Олександр Алесін.

Читайте також: Росія готує теракти в Білорусі: одна з головних цілей – АЕС

За його словами, Білорусь зі своїми сухопутними військами в 11 тисяч не зможе допомогти Росії. Мобілізація ж вимагатиме колосальних витрат, тоді як білоруський військовий бюджет залишився без змін. Окрім того, громадяни навряд чи зустрінуть мобілізацію з розумінням.

"Географічне положення Білорусі примушує Європу її побоюватися. В свою чергу, Росія зберігає цей плацдарм. На певному етапі Росія може викоритсти територію Білорусі для нанесення ракетних ударів. Що стосується сухопутного нападу, то навряд чи Росія на це зважиться, оскільки на кордоні збудована міцна оборона", - зауважив він.

Експерт прокоментував інформацію про можливі теракти на білоруській АЕС. Він заявив, що скептично ставиться до подібних повідомлень.

"Лукашенко чинить спротив повному контролю Росії. І білоруський КГБ не є філією ФСБ. АЕС охороняється дуже добре, тому вразити цю станцію з землі чи з повітря буде дуже важко. В Білорусі іде пропаганда того, що Україна є небезпечним сусідом, проте такого психозу, як в Росії немає. І російська інформація на ТБ Білорусі дозується", - розповів він.

До всього - Лукашенко прагне підтримувати зв’язки з країнами Заходу через нейтральні держави, тому що має інтерес до продажу товарів, отримання технологій та кредитів.

"Хоча поки що видимого результату для Білорусі вони не приносять", - наголосив Олександр Алесін.

Нагадаємо, військові аналітики раніше повідомляли, що щоб атакувати Україну з території Білорусі, Росії необхідно створити стотисячне угруповання з відповідним забезпеченням технікою. Але росіяни не мають на це ресурсів, тому ескалації на українсько-білоруському кордоні найближчим часом чекати не доводиться.