RU  UA

Загроза наступу з Білорусі: експерт пояснив для чого це росіянам

Розповсюдження інформації про нібито підготовку наступу з Білорусі на Україну є частиною інформаційної війни. У білорусів поки немає ні сил, ні можливостей для здійснення такого наступу.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів волонтер, речник міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm Михайло Макарук. За його словами, ворог розповсюджує подібну інформацію, адже йому на руку нагнітання паніки серед українців.

"На рахунок білоруського угрупування, яким багато хто лякає. Дивіться, там зараз немає ні концентрації сил, ні засобів, ні особового складу. Росіяни наганяють туди мобілізованих для того, щоб їх підготувати. Вони просто перекладають частину фінансового та військового навантаження на Білорусь, оскільки там лишилася частина доволі добре збережених полігонів та навчальних баз часів СРСР, як раз їхнього військового округу, який вони зараз активно використовують. Генштаб РФ вже офіційно повідомив, що велику частину вони будуть перекидати на територію України, і, скоріше за все, це буде Сватівський та Бахмутський напрямки", – вважає Макарук.

Речник InformNapalm підкреслює, що інформаційна війна в Україні триває вже 8 років, і якщо на початку широкомасштабного вторгнення протидія російській пропаганді була відпрацьована на відмінно, то зараз ми почали давати слабину.

"Знову повсюди починають наганяти зраду там, де її немає. От про наступ Білорусі, що вже от-от вони нападуть. Давайте проаналізуємо, чи зібрані ударні угрупування, чи є можливості та потенціал, чи проведена мобілізація? Призов у білорусів по кількості зараз не чим не відрізняється від попередніх, зміни лише є у насиченості цього призову. Вони трошки більше тисяч дали на використання в їхніх так званих Силах спеціальних операцій, а вони складаються з двох бригад десантних військ – це Вітебська та Брестська та однієї бригади спецназу, яка має назву Мар'їна Гірка", – пояснює волонтер.

До того ж Макарук нагадав, що будівництво інженерних укріплень, мінних загороджень та захисник рядів на кордоні з Білоруссю триває щоденно і не потрібно недооцінювати українських військових.

Як раніше повідомляв "Апостроф", самозваний президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна зобов'язана розпочати переговори з країною-агресоркою без жодних попередніх умов – більше того, з РФ "потрібно йти на компроміси".