RU  UA

Радянські підходи більше не діють: експерт розповів, як на війну вплинуло озброєння Заходу

Росія готувалась до військової агресії проти України радянським шляхом, тоді як на практиці війна довела, що такі підходи більше не діють. Йдеться як про озброєння, так і про підходи у формуванні груп.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт Валентин Бадрак, коментуючи, як західне озброєння змінило хід війни.

Читайте також: США виділили Україні ще одну круглу суму: куди підуть гроші

Він зазначив, що українські Повітряні сили заявили про готовність до нової масованої ракетної атаки. Така потужна заява створює сприятливий психологічний фон серед населення для того, щоб пережити нові атаки, і в підготовці розрахунків ПВО. Фахівець переконаний, що вишкіл наших зенітників став кращим не тільки завдяки системі західного виробництва, а й тому, що досвід працює на українську сторону.

Українські військові заявили, що лише кілька тижнів потрібно буде, щоб опанувати ракетно-зенітні системи Patriot, потужні системи протиракетної оборони, які здатні збивати ракети на великих відстанях, 150 кілометрів.

"Рішення щодо передачі таких систем знаходиться в Німеччині. Як Берлін не намагався розподілити відповідальність серед інших країн НАТО, Йен Столтенберг вже зазначив, що НАТО не проти цього, і це рішення безпосередньо німецького уряду. Наскільки воно є ймовірним? Це буде віддзеркаленням ставлення Європи до російської загрози і війни. Представник МЗС Польщі сказав, що лише суверенітет України забезпечить мир у Європі. Польща була першою, хто висловився, щоб комплекси Патріот передали Україні, а не Польщі. Німеччина: неважливо, де вони будуть знаходитись, аби лише виконували функцію оборони країн НАТО. Цілком можливо, що ці системи отримають саме ЗСУ. Якщо це відбудеться, це буде епохальний перелом у свідомості західного суспільства щодо підтримки України", - зауважив він.

Також у Міноборони повідомили, що Збройні сили України вже отримали французькі системи протизалпового вогню. Йдеться про модифікацію Хаймерс, але французького походження під назвою LRU. Зовнішній їх вигляд нагадує М-270, такі системи можуть бити ворога на відстані до 80 кілометрів.

За його словами, Росія вже відмовляється від батальйонів тактичних груп, тому що є недоліки в концепції їх застосування.

"Підготовка Росії до війни йшла радянським шляхом. Війна довела на практиці, що радянські підходи більше не діють: ані озброєння, ані підходи у формуванні груп. В Росії всі фронти тріщать по швах", - розповів він.

Так, якщо Збройні сили Росії мають величезний запас боєприпасів, і вони знову звертаються до Ірану з проханням про допомогу, то в суспільстві відбуваються не менш важливі речі.

У РФ намагаються перевести риторику, що начебто росіян намагаються знищити, і цим зайнятий увесь західний світ. Як заявила російська пропагандистка Маргарита Симонян, "якщо Росія програє, то навіть двірника російського судитимуть в Гаазі" В російському суспільстві формується думка, що росіяни не зможуть жити нормально у разі зміни режиму Путіна. Так відбувається підміна понять, пропаганда із росіян робить людей, не здатних до критичного мислення. Тому варто очікувати, що Росія продовжить цю війну аж до моменту, коли неможливо це буде робити, наголошує експерт.

"А тепер про це "неможливо". Ексголовнокомандувач НАТО Джеймс Ставрідіс видав статтю, в якій він фактично переосмислює відмову західного світу від надання Україні винищувачів і підводить до закриття українського неба. Він каже, що якщо на землі впевнено перемагають ЗСУ, то в небі таки продовжують домінувати таки російські системи. Він пропонує закрити небо, дати літаки і навесні вийти на перемовини на тих умовах, які продиктує переможець", - додав Валентин Бадрак.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що прем’єр Польщі Матеуш Моравецький виступив проти пропозиції передати Україні зенітно-ракетні комплекси далекого радіусу дії Patriot.