RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Звільнення зі служби під час війни: хто з військових має право

В Україні під час воєнного стану немає демобілізації, а також зараз не можна звільнитися з військової служби. Водночас існують умови, зазначені в законі, коли військовослужбовець все ж має право на звільнення.

Про це розповіли в НВ.

Варто зауважити, що для військових, чий строк військової служби, передбачений законом, вже закінчився, служба під час воєнного стану продовжується понад встановлені терміни.

Читайте також: Загальна мобілізація: кого можуть призвати у 2023 році

Так, військова служба продовжується у період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану (настання воєнного часу) ― до термінів, визначених рішенням Президента України, крім випадків, коли військовослужбовець має право на звільнення за законом про військову службу та обов’язок. Або з моменту введення воєнного стану до оголошення демобілізації, окрім вищезазначених випадків.

Разом з цим для військових, що служать за контрактом, його дія продовжується понад встановлені строки:

  • з моменту оголошення мобілізації ― протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, крім випадків, коли військовослужбовець має право на звільнення за законом про військову службу та обов’язок;
  • з моменту введення воєнного стану ― до оголошення демобілізації, крім випадків, коли військовослужбовець має право на звільнення за законом про військову службу та обов’язок.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні запровадили нові умови служби за контрактом.