RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

З Днем Собору Пресвятої Богородиці! Історія та традиції свята 8 січня

Сьогодні, 8 січня, православна церква відзначає одне з важливих свят – Собор Пресвятої Богородиці, в якому відбувається спільне вшанування інших, близьких до тіла Господа Ісуса Христа та Пресвятої Діви Марії.

Про це пише "Апостроф".

Разом з Богородицею в церквах вчиняють пам'ять про тих, хто був близький до Спасителя по тілу: святого Йосипа Обручника, царя Давида (предка за тілом Господа Ісуса Христа) і святого Якова (брата Господнього, сина від першого шлюбу святого Йосипа Обручника), який супроводжував разом з отцем Матір Божу та немовля Ісуса при втечі до Єгипту.

Читайте також: Собор Пресвятої Богородиці: що можна і категорично не можна робити 8 січня

Свято Собору Пресвятої Богородиці має давнє походження. У 4 столітті Епіфаній Кіпрський, а також святий Амвросій Медіоланський і блаженний Августин у своїх настановах на свято Різдва Христового об'єднували хвалу Богочоловіка, що народився, з хвалою Діві, що народила Його.

Офіційну вказівку на святкування Собору Пресвятої Богородиці наступного дня після Різдва Христового можна знайти у 79 правилі VI Вселенського Собору, яке відбулося у 680-681 роках.

У минулі часи в цей день відзначали бабино свято, або свято каш. Жінки брали своїх дітей і з подарунками та привітаннями йшли до "акушерок", які допомагали їм під час пологів. Ті, у свою чергу, частували гостей кашею.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" зібрав найкращі картинки та привітання з цим святом у віршах та прозі.