RU  UA  EN

Четвер, 30 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 травня

Всі новини

Собор Пресвятої Богородиці: що можна і категорично не можна робити 8 січня

На наступний день після Різдва за юліанським календарем, коли вперше в історії України ПЦУ на чолі з митрополитом Київським та всієї України Епіфанієм провела святкове богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври, християни східного обряду відзначають Собор Пресвятої Богородиці. Це день прославлення матері Ісуса Христа, у який також згадують тих, хто мав відношення до Богородиці - царя Давида, святих Якова та Йосипа.

"Апостроф" розповідає, що не можна робити на Соборі Пресвятої Богородиці 8 січня.

Наші пращури вважали, що цього дня не можна працювати вагітним жінкам, інакше дитина може народитися з фізичними вадами.

Загалом під забороною будь-яка праця, у тому числі й рукоділля. Однак у деяких регіонах дозволялося займатися столярними роботами.

Читайте також: Православний календар: усі головні свята січня 2023 року

У день Собору Пресвятої Богородиці в жодному разі не можна було купувати мотузку. Вважалося, що це віщує швидкий похорон.

Також за старих часів у це свято був у немилості кисіль - його заборонялося не тільки варити, а й пити. Вважалося, що приготування киселю може навести смерть на близьку людину.

У день Собору Пресвятої Богородиці було прийнято позбавлятися від непотребу - старих речей, битого посуду. Також цього свята активно приймали гостей, яким накривали щедрий стіл. Чим більше гостей відвідає будинок, тим кращим буде рік.

Крім того, 8 січня особлива увага приділялася дітям - їх намагалися порадувати та побажати здоров'я та благополуччя.

Раніше "Апостроф" розповідав, що Православна церква України та Українська греко-католицька церква вирішили створити спільну робочу групу, яка візьметься за вивчення можливого переходу на новий календар.