RU  UA

​Поворотний "Рамштайн": чого чекати Україні 20 січня

Захід прийняв політичне рішення про надання Україні якнайшвидше всієї необхідної зброї, включаючи танки.

На зустрічі у форматі "Рамштайн", яка пройде 20 січня, буде прийняте конкретне рішення про те, яка країна, скільки і як швидко передасть танки для ЗСУ.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів експерт з міжнародної безпеки, військовий експерт Тарас Жовтенко.

"Безумовно, цей "Рамштайн" буде одним із поворотних. Як правило, до таких зустрічей не анонсувалися конкретне наповнення тої допомоги, яку нам надають наші західні партнери. Ми зараз знаходимося у поворотному моменті з точки зору подій на фронті. Очевидно, що і агресор, і ЗСУ знаходяться в певних перегонах – хто першим збере необхідну кількість ресурсів для того, щоб почати масштабну наступальну операцію. Враховуючи оцей цейтнот по часу, Захід остаточно зрозумів і прийняв політичне рішення про те, що Україна має отримати всю необхідну зброю. Насправді це рішення було озвучене ще до того, як ми почули всю конкретику від західних країн по постачанню зброї. Були досить серйозні та однозначні політичні заяви від керівництва окремих провідних західних країн, від НАТО про те, що Україна обов'язково має отримати всю необхідну зброю, яка потрібна для перемоги України над Росією на полі бою", – каже експерт.

За його словами, на зустрічі "Рамштайну" будуть прийняті конкретні рішення скільки танків і як швидко країни зможуть передати Україні.

"Цей "Рамштайн" буде більш технічним, там не будуть обговорюватися питання загальнополітичного характеру, а давати Україні танки чи не давати, або далекобійні артилерійські системи. Тому що після того всього, що вже було озвучено до "Рамштайну", всі ці питання на політичному рівні вже зняті і відповідь на ці питання однозначно ствердна. Тому на зустрічі не буде політичного обговорення, а буде конкретика – яка країна, скільки танків і як швидко може надати. І якщо ми вже можемо констатувати, що політичне рішення по передачі танків вже прийнято, зрозуміло, що це відкриває шлюзи до отримання іншої техніки, тому що там де танки, там і бойова авіація, ударні безпілотники та інші засоби ураження, зокрема, далекобійна артилерія, про яку американці вже почали відкрито говорити. Це, звичайно, не ATACMS, але оці керовані авіабомби, які запускаються с РСЗВ дальністю до 160 км – це колосальний крок вперед, які знову ж відкривають шлюзи до всіх наступних опцій, які будуть потрібні Україні", – вважає Жовтенко.

Як писав "Апостроф", після восьмої зустрічі у форматі "Рамштайн" 20 січня Україна може отримати багато важкого наступального озброєння та нові системи ППО.