RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Приводу для оптимізму немає: експерт "розніс" ідею видачі сертифікатів за зруйноване житло

Станом на середину січня 2023 року на порталі "Дія" було зареєстровано майже 319 тисяч повідомлень про зруйноване житло в результаті повномасштабної війни з російськими окупантами. Компенсація у вигляді фінансування придбання квартири здійснюватиметься лише за житловим сертифікатом.

Проте експерти дуже скептично ставляться до такої ідеї, йдеться у матеріалі "Апострофа".

Директор аналітичного центру Інститут міста Олександр Сергієнко зазначив, що наразі вже існує електронний реєстр у "Дії", куди кожен вносить своє пошкоджене чи зруйноване майно. Однак чим сертифікати будуть кращими за цей реєстр, залишається незрозумілим.

Читайте також: Потерпілим мешканцям Дніпра виплатять компенсацію: озвучено велику суму

"На житловий сертифікат справді нічого не можна купити. Прописано, що людина з цим сертифікатом звертатиметься до юридичної особи, яку ще визначить Кабмін. А далі вирішуватиметься, давати вам гроші чи ні, залежно від того є вони чи ні. Ви стаєте в певну чергу", - пояснив експерт із містобудування Георгій Могильний.

Тобто люди замість квартир отримують сертифікати як зобов'язання держави.

"З одного боку зручно, адже можна сказати, що ось ми всім, хто хотів, видали сертифікати. Але грошей-то від цього не буде, і квартири не буде", - додав він.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Сертифікат замість грошей: як держава допоможе тим, хто втратив житло через війну