RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вручення повісток на вулицях: чому процес "оживився" і чи буде нова хвиля мобілізації

Військовому керівництву України дали завдання створити резерви особового складу ЗСУ – це необхідно для відновлення сил військових, які зараз на фронті, частину армії необхідно переозброїти й такі дії продиктовані діями ворога.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, з початку грудня в Україні почали активно роздавати "запрошення" у військкомати прямо на вулицях. Цей документ не є повісткою, його метою є актуалізувати облікові дані призовників військовозобов’язаних та резервістів. При цьому, у самому центрі комплектування оповіщення може перетворитися на повістку.

Наголошується, що на створення резерву є кілька причин. Передусім – це ротація людей, які уже майже рік живуть на війні.

"Рік люди вже на війні без заміни. Це дуже багато. Це втома, а нам для наступу потрібно свіже підготовлене військо", - підкреслив полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

Читайте також: Відтермінування від мобілізації після операції: хто має на неї право та на який термін

За словами військового експерта Михайла Жирохова, частину війська потрібно виводити в тил на переформатування і переозброєння, а для цього необхідно не лише знайти їм заміну, але й навчити її та підготувати.

"Це війська, підготовлені для виконання бойових завдань на техніці, яка нам буде поставлена. Ці війська на поточний час не будуть безпосередньо задіяні в бойових діях. Це і будуть резерви", - пояснив "Апострофу" екс-замначальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко.

При цьому, активізація роздачі "запрошень" у військкомати не є новою хвилею мобілізації, натомість є продовженням мобілізаційних заходів для покращення ситуації з підготовкою резерву.

"Це означає, що будуть створюватись не військові частини, а резерви. Також відбуватиметься підготовка особового складу для виконання бойових завдань", - додає Роман Світан.

Крім того, необхідність формування резерву Збройних сил продиктована і діями ворога.

"Ми ж бачимо, що росіяни зараз готують не менше 200 тисяч мобілізованих в навчальних центрах РФ та Білорусі. Стратегічно вони матимуть 200 тисяч особового складу, а вони війну починали маючи 200 тисяч навколо України. Зараз у них є угрупування і вони додадуть до нього ще 200 тисяч. Ну так це дійсно стратегічний резерв", - пояснив Романенко. Він також додав, що задля досягнення мети, а саме – зупинення противника на всій лінії зіткнення, Україна повинна мати резерв підготовлених військових.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Призвати слідчих, прокурорів і податківців: яких резервів найбільше потребують ЗСУ

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.